Societat

Preocupació a la Llotja pel futur de la seu de la Sagrera

La comunitat escolar del centre de disseny i art es mobilitza contra la construcció d'un poliesportiu a la zona on hi ha els tallers de talla de pedra, forja i fosa

Ho consideren una malversació de fons públics

L'Escola Superior de Disseny i Art Llotja va rebre a finals de febrer la visita de diversos arquitectes que volien conèixer de primera mà la seu que té al barri de la Sagrera de Barcelona. Un fet que va fer saltar totes les alarmes quan la comunitat escolar en va descobrir el motiu: un concurs d'idees promogut pel consistori per construir el poliesportiu Camp del Ferro, que inclou un triple pavelló i unes piscines d'estiu i que s'ha d'aixecar allà on ara hi ha els tallers d'escultura, talla de pedra, fosa i forja de la Llotja, a més d'afectar part del vestíbul d'entrada i de l'àrea administrativa. El projecte data del 2009, però la comunitat escolar assegura que no en tenia cap coneixement i ja s'ha mobilitzat per garantir el futur d'una de les seves seus. L'altra està situada al barri de Sant Gervasi.

Els professors i l'equip directiu han creat una comissió de treball, mentre que els alumnes –organitzats al voltant de l'assemblea Construïm Llotja– van decidir ocupar l'escola fa uns dies amb la intenció d'aturar l'enderroc de la part afectada pel projecte. “No entenem com es pretén tirar per terra una inversió feta fa menys de 15 anys i en ple funcionament”, diuen els alumnes. De fet, la Llotja –que depèn del Consorci d'Educació de Barcelona i enguany celebra el 240è aniversari– va començar el 2003 a traslladar-se a la Sagrera des de les diferents seus que ocupava, un procés que es va fer per etapes. “És un contrasentit que, per fer un poliesportiu, s'enderroquin unes naus adaptades a les necessitats dels tallers que s'hi desenvolupen; és una malversació de fons públics, en un moment en què s'estan retallant inversions en educació”, critica Benjamí Álvarez, professor del taller de fosa.

Membres de la comunitat escolar de la Llotja van reunir-se ahir amb representants del districte de Sant Andreu, del Consorci d'Educació, del Departament d'Ensenyament i de l'Associació de Veïns de la Sagrera, una trobada en què les administracions van posar sobre la taula una proposta que el professorat debatrà demà en un claustre extraordinari. “Mai ens hem tancat a poder buscar solucions; volem que la llotja es quedi i es consolidi en el recinte de la Sagrera”, afirmava ahir el regidor de Sant Andreu, Raimond Blasi. La proposta inclou la cessió de sòl per part del consistori per a la construcció d'un nou edifici –per acollir la seu de Sant Gervasi– i per a la reubicació dels tallers afectats, amb la idea de crear un campus de la Llotja a la Sagrera. L'equip directiu de l'escola, però, es mostrava ahir preocupat. “És una despesa enorme, on és la seguretat que es farà?”, es preguntava la subdirectora, Nora Ancarola. El poliesportiu es començarà a construir l'any vinent i s'ha d'acabar el 2017, any en què Barcelona serà seu dels World Roller Games, una competició internacional de patinatge. Els tallers d'escultura, talla de pedra, forja i fosa es veuran afectats en fer-se les piscines, però Blasi afirma que es mantindran fins que puguin ser traslladats.

El museu de Woody Allen

L'edifici històric de la Llotja al carrer d'Avinyó, propietat de la Generalitat, està en desús des del 2009, quan els alumnes del cicle d'il·lustració es van haver de traslladar a la seu que l'escola té a Sant Andreu a causa del mal estat de l'immoble. L'abril passat, però, el director del grup Mediapro, Jaume Roures, va revelar que vol ubicar-hi el primer museu al món dedicat a l'obra artística del cineasta Woody Allen. Un projecte que no tothom veu amb bons ulls. “Això és un despropòsit absolut; si volen fer un equipament per a turistes, que el facin en un altre lloc”, afirma la subdirectora de l'escola, Nora Ancarola. L'artista destaca que es tracta d'un edifici emblemàtic i considera que és el lloc perfecte per convertir-se en un espai innovador d'intercanvi entre cultura i educació. “La cultura i l'educació mai han fet un lligam com cal, i per això la gent no entén ni reconeix la cultura i, sobretot, l'art”, argumenta Ancarola.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia