Política

La Fiscalia investiga Rita Barberá per presumpta malversació de fons en despeses de representació

La coalició Compromís va denunciar factures de nits d'hotels, viatges i restaurants per valor de 278.000 euros entre 2011 i 2014

Instarà la Fiscalia a sol·licitar la documentació de la legislatura anterior

La Fiscalia de València ha obert diligències d'investigació penal per determinar si l'alcaldessa Rita Barberá ha comés delicte de malversació de fons públics en les factures de despeses de representació que la coalició Compromís ha presentat. Segons ha donat a conéixer aquest dijous Compromís, s'investiguen les “despeses sumptuoses” de Barberá, que la coalició va posar en coneixement de la fiscalia i va fer públiques a través d'una pàgina web “RitaLeaks2. En concret, més de 400 factures en despeses de representació de l'equip de govern de Rita Barberá que ascendeixen a 278.000 euros entre 2011 i setembre de 2014.

Contractes fraccionats

La denúncia que va formalitzar Compromís s'argumenta en tres eixos, segons ha explicat la diputada i candidata de la coalició a la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra. De primer, despeses sumptuoses i que en algun cas podrien estar destinades al finançament il·legal del PP. “S'han carregat a l'Ajuntament l'assistència de Barberá a actes que pertanyen exclusivament al partit”, ha dit Oltra en relació amb el viatge de l'alcaldessa a Madrid per assistir a una conferència del president Alberto Fabra o un altre al soterrar de Manuel Fraga.

En segon lloc, expliquen que s'ha excedit amb escreix el pressupost destinat a les despeses de representació d'alcaldia. “S'ha duplicat”, ha subratllat Oltra qui a més ha informat que la persona que ha donat el vistiplau és Asunción Barberá, germana de l'alcaldessa.

I per últim, Compromís sosté que des de l'Ajuntament s'han fraccionat alguns contractes per a evitar recórrer al concurs públic d'adjudicació a què obliga la llei a partir de determinada quantitat. S'hauria actuat així, per exemple amb l'empresa Europa Travel, el propietari de la qual, Vicente Blasco Infante, és patró honorífic de la Fundació Turisme Valencià. Cal recordar que a través d'aquesta Fundació es van fer les gestions per adjudicar a l'Institut Nóos l'organització de les València Summit. Una causa en què està imputat l'exvicealcalde de València i home fort de Barberá, Alfonso Grau.

Preocupada

Oltra ha anunciat que sol·licitaran a la Fiscalia que demane a l'Ajuntament la documentació anterior a 2011 que no corresponga als anys en què els possibles delictes de malversació de fons públics, tràfic d'influències i prevaricació puguen haver prescrit. “Pensem que les despeses anteriors a 2011 encara poden ser més sumptuoses fins i tot doblar l'import que hem fet públic”, ha dit Oltra.

Preguntada per si l'alcaldessa hauria d'estar preocupada per l'actuació de la Fiscalia, la diputada ha dit que ella sí que ho estaria. “Ella dirà que no, que això són coses de Compromís perquè es dedica a perseguir-la”, ha indicat. La diputada de Compromís ha insistit que els tribunals no poder ser els que dictaminen el comportament ètic dels responsables públics. “La decència pública no la marquen els jutges. La transparència ha de ser un compromís social”, ha dit.

En aquest sentit ha anunciat que tots els caps de llista i les persones que es presenten a les eleccions autonòmiques i municipals han sol·licitat a Hisenda un certificat que acredite que no s'han acollit a cap amnistia fiscal. “Això és higiene democràtica. No n'hi ha prou amb no portar imputat a les llistes. Per això convide la resta de partits a seguir aquesta iniciativa sobretot als que s'omplin la boca parlant de línies roges i regeneració”, ha expressat.

#RitaLeaks

En el portal es detallen despeses d'hotels per valor de 81.000 euros, molts d'ells a Madrid però també a Florència, Brussel·les o Santiago de Compostel·la, entre altres. Algunes, com el cas d'una nit a l'hotel Westin Palace per un preu de 686,5 euros o una altra a l'Hotel Art Gallery de Florència per 771 euros, entre moltes altres factures amb preus superiors als 152 euros.

Així mateix, l'alcaldia ha gastat 57.000 euros en 67 factures de bitllets d'avió així com 41.000 euros a través de 107 factures en restaurants. En aquest capítol, destaca especialment una factura de 2.034 euros a l'Hotel Balneari Las Arenas de València amb càrrec al consistori o una de 437,05 euros on tan sols figura el nom de Rita Barberá.

Altres conceptes de despesa denunciats per Compromís són els 25.000 euros en regals, amb factures de fins a 7.805 euros en caixes de 25 quilos de taronges, o els 21.000 euros gastats en lloguers de cotxes.

“Els tribunals determinaran si hi ha responsabilitat penal i si ha actuat il·legalment, però queda clar que és totalment immoral, en una ciutat en què el 31 per cent de la població es troba en el llindar de pobresa”, ha dit el candidat a l'alcaldia, Joan Ribó. El regidor municipal ha subratllat que Barberá cobra 150.000 euros a l'any i que disposa d'un equip de seguretat d'un mínim de 25 policies.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia