Societat

Vila exigeix el traspàs de les infraestructures ferroviàries a Catalunya

El conseller de Territori i Sostenibilitat denuncia la “deixadesa” de l'Estat a la xarxa de Rodalies

Foment rescindirà el contracte a l'empresa informàtica

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va qualificar ahir d'“inadmissible” el caos provocat per l'avaria dels trens de rodalies que va afectar prop de 80.000 usuaris. Vila va exigir el traspàs complet de Rodalies “a curt termini” en cas que el gestor ferroviari Adif i Foment no prenguin “en pocs dies” “mesures concretes” que garanteixin que no es repetirà un cas com aquest.

Vila va fer aquest advertiment després d'haver-se reunit d'urgència amb el president d'Adif, Gonzalo Ferre, en una trobada “tensa”, segons el conseller, i que va anar “molt bé”, segons Ferre. Vila va lamentar “la deixadesa del servei”, que perjudica “diàriament” els catalans, i va assegurar que el govern no permetrà que els problemes “passin a ser la norma al sistema de rodalies”. “Si no s'aporten solucions també exigirem l'assumpció de responsabilitats”, hi va afegir.

El conseller va assegurar que quan és la Generalitat qui gestiona els transports “la qualitat és d'excel·lència”, i va posar com a exemple Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). Vila va reclamar el mateix nivell a Renfe i Adif i va recordar que el traspàs de Rodalies a la Generalitat va ser un “mal acord” al seu moment perquè, tot i que el govern pot obrir expedients sancionadors, qui té el control de la infraestructura és l'Estat, que, segons va denunciar el conseller, es va comprometre a invertir 400 milions d'euros en la xarxa de Rodalies i, de moment, només ha complert el 20% de l'acordat.

La ministra de Foment, Ana Pastor, va reaccionar ahir mateix per la nova avaria de Rodalies i va anunciar que “amb tota seguretat” es rescindirà el contracte a l'empresa externa encarregada del programari de la xarxa de Rodalies de Barcelona.  “Entenc que, atès el problema que estan causant i que estan generant als ciutadans, ben segur que se'ls rescindirà el contracte, perquè aquí de bromes amb la gent no n'hi ha”, va declarar la ministra.

De fet, Adif va obrir ahir mateix un expedient a l'empresa proveïdora de serveis informàtics a la zona de Barcelona, Telvent, propietat de Schneider. L'expedient es convertirà en una sanció si la investigació conclou que l'empresa no ha ofert el servei acordat de manera adequada, segons van explicar fonts del Ministeri de Foment.

LA DATA

29.12.09
El govern
tanca el traspàs de Rodalies amb Foment. La titularitat de la infraestructura, però, és de l'Estat.

LA XIFRA

400
milions
d'euros s'ha compromès a invertir l'Estat a Rodalies. Segons Vila, només ha complert el 20% del pactat.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia