Política

Ballesteros guanya enmig d'un terratrèmol polític

El PSC revalida la victòria tot i que perd tres regidors

El consistori passa de quatre a set forces amb representació, amb Ciutadans i ERC en el segon i tercer lloc i amb l'ensorrament del PP i CiU

El socialista Josep Fèlix Ballesteros va aconseguir ahir parar el cop i plantar cara als que l'acusaven d'haver bastit una ciutat conformista i immobilista. El PSC va ser la força més votada i, si el ventall de pactes no ho capgira, serà el tercer mandat de Ballesteros, tot i que amb tres regidors menys (9) i havent de compartir un saló de plens molt fragmentat, que passa de quatre a set forces polítiques, amb Ciutadans i ERC, que entren amb força, i amb CiU i PP que s'ensorren.

“Hem estat primera força amb diferència. Els ciutadans ens han fet un dipòsit enorme d'aval en la feina feta”, va dir Ballesteros, que va afegir: “Ni descarto ni em fa por governar en solitari. Estic disposat a governar també amb més forces; el mapa és més complicat, però tampoc no tant com aquest passat mandat. Hem estat capaços de governar amb estabilitat i fer una campanya propositiva.”

La satisfacció de Ballesteros va ser superada per la del jove Ruben Viñuales. El candidat de Ciutadans es va imposar com la segona força més votada a Tarragona, entrant per primer cop al consistori tarragoní. “Estem davant de part de la fi del bipartidisme, que a Catalunya era més aviat un tripartidisme”, va dir Viñuales, que creu que “la llista més
votada ha de ser la que governi”.

Com a tercera força es queda ERC, encapçalada per Pau Ricomà, que recupera la representació perduda el 2011, i ho fa amb el millor resultat dels republicans a la ciutat i amb quatre regidors. Ricomà es mostrava especialment content. “És el primer cop que superem el 10% dels vots”, va dir. I es va felicitar per haver aconseguit que l'independentisme tingui una “veu clara i contundent” a la ciutat.

Queden en hores baixes el PP i CiU, que va ser les dues forces amb els seus pitjors resultats. El Partit Popular, liderat per Alejandro Fernández, es queda amb quatre regidors (tres menys que en el darrer mandat); i CiU, la candidatura encapçalada per l'independent Albert Abelló, va viure una nit amarga: també passa de set a tres regidors, i baixa fins a la cinquena posició en el rànquing de partits més votats. “És un moment molt dur, molt. L'única manera de saber guanyar és haver perdut abans i avui realment hem perdut”, deia el candidat de CiU després de saber el resultat.

Una altra força tindrà per primer cop seients a la casa de la vila: la CUP, que fa quatre anys es va quedar a les portes, ahir va obtenir dos regidors. I per últim, ICV-EUiA manté l'única regidora que ha tingut aquest mandat a Tarragona, Arga Sentís, que ahir celebrava l'augment de la participació i haver estat capaç de repetir resultats (igual que el 2011, s'ha situat entorn del 5,5% dels vots) malgrat la fragmentació de l'espai polític i l'entrada de noves forces.

A crits d'“alcalde”, Josep Fèlix Ballesteros va celebrar la victòria entre els militants amb la sensació agredolça de la pèrdua de tres regidors. Tot i això, va subratllar: “S'ha fet una feina extraordinària, n'estic emocionat i orgullós.” El candidat socialista,
tot i la fragmentació, va donar per fet que revalidarà l'alcaldia un nou mandat.

LES REACCIONS

Hem estat primera força amb diferència. Els ciutadans ens han fet un dipòsit d'aval en la feina feta
Josep Fèlix Ballesteros
PSC
Tenim voluntat de fer una oposició digna. Creiem que la llista més votada ha de ser la que governi
Albert Viñuales
Ciutadans
L'independentisme ha entrat amb força a l'Ajuntament i hi tindrà una veu clara i contundent
Pau Ricomà
ERC
Un autèntic tsunami electoral ha afectat Catalunya. A Tarragona el resultat és decebedor
Alejandro Fernández
PP
Hi hem deixat la pell però no ens ha sortit bé; no passa res. D'aquí quatre anys guanyarem
Albert Abelló
CiU
És una bona notícia que, tot i la fragmentació, hàgim mantingut la representació
Arga Sentís
ICV-EUiA
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia