Política

Medinyà ja és el municipi 222

El Parlament va aprovar ahir la recuperació de Medinyà com a municipi independent

Una setantena de membres actuals, futurs i històrics dels ajuntaments de Sant Julià de Ramis i Medinyà van assistir a l'acte

La creació del municipi de Medinyà era una qüestió de justícia

Cent divuit vots a favor i vuit en contra. Aquest és el resultat de la votació ahir al Parlament de la proposició de llei que restitueix Medinyà com a municipi, després de 43 anys d'annexió a Sant Julià de Ramis. D'aquesta manera, Medinyà es va convertir ahir en el 222è municipi de la demarcació de Girona. Tots els grups del Parlament –amb l'excepció de C's– van considerar que la creació del municipi de Medinyà era una qüestió de justícia i restitució històrica, i també de sentit comú, tenint en compte la seva realitat territorial i social.

El debat parlamentari va ser obert pel diputat Marc Vidal, d'ICV-EUiA, força que va assumir l'encàrrec de presentar la proposició de llei. Vidal va dir que s'estava “restituint un greuge històric a partir d'una demanda de més de vint anys”. Roger Torrent, en nom d'ERC, va destacar que es tractava d'un moment històric també per al municipalisme del país, i que “a Girona sempre s'ha vist Medinyà com una cosa diferent de Sant Julià de Ramis”. El diputat gironí del PSC Juli Fernández va destacar que, com diu un estudi de la Universitat de Girona, “no hi ha dubtes sobre la viabilitat de Medinyà com a municipi”. Sergio Santamaría, del PP, va dir que els populars donarien suport a la llei per les “circumstàncies excepcionals” que hi concorren. Quim Arrufat, de la CUP, va donar la “benvinguda a Medinyà a la família de municipis dels Països Catalans”. La diputada no adscrita Marina Geli va dir que cap llei, amb referència a l'annexió del 1972, “pot neutralitzar un sentiment de pertinença”.

Testimonis presencials

L'aprovació de la proposició de llei va ser acollida amb forts aplaudiments per la setantena de veïns de Medinyà i Sant Julià de Ramis que van assistir a la sessió del Parlament. Entre ells hi havia els representants actuals a l'Ajuntament de Sant Julià de Ramis i Medinyà, exregidors, membres del Col·lectiu pro Medinyà Independent i altres veïns.

Béns, drets i obligacions

Es garanteix la prestació normal dels serveis

La partició dels béns, drets, obligacions, deutes, càrregues i personal entre Medinyà i Sant Julià de Ramis es farà per mitjà d'un òrgan paritari integrat per la comissió gestora de Medinyà i l'Ajuntament de Sant Julià de Ramis. Mentre no es faci aquest repartiment, la llei obliga els dos ens locals a garantir la continuïtat de la prestació de tots els serveis. La divisió ha de garantir que tots dos municipis disposin dels recursos necessaris per complir les seves obligacions, i no pot comportar una disminució de la qualitat dels serveis prestats. A més, el municipi de Medinyà se subrogarà a tots els pactes, estipulacions i convenis subscrits per l'Ajuntament de Sant Julià de Ramis en tot allò que els afecti. En cas que hi hagi obres públiques en execució a Medinyà que hagi promogut l'Ajuntament de Sant Julià de Ramis, continuaran sota la titularitat d'aquest consistori fins que se n'hagi fet la recepció. Aquest fet indica que el traspàs de la titularitat de béns, drets, serveis i obligacions es farà de manera progressiva.

Municipi

Manté la configuració territorial històrica

El terme municipal de Medinyà serà el mateix que tenia fins que va ser annexionat a Sant Julià de Ramis el 1972. Té una superfície de 7,66 quilòmetres quadrats i inclou, a part del poble de Medinyà, els veïnats de Santa Fe de la Serra, del Tomet, de Lladrers i de Vall-llobera. Tot i que mira cap al Baix Empordà, de moment continuarà adscrit a la comarca del Gironès.

Govern

Una comissió gestora i la col·laboració amb Sant Julià de Ramis

Fins al maig del 2019, en què es faran novament eleccions locals a tots els municipis de Catalunya, Medinyà estarà regit per un òrgan transitori de govern. Serà una comissió gestora formada per cinc membres. La designarà el departament de la Generalitat competent en matèria d'administració local, basant-se en els resultats electorals que es van obtenir en les passades eleccions a Medinyà. Els resultats al nou municipi van atorgar quatre regidors a Medinyà 1972-Entesa i un regidor a CiU. En el termini de tres mesos des de l'entrada en vigor de la llei, Sant Julià de Ramis haurà de lliurar tots els expedients, siguin conclosos o en tràmit, que afectin Medinyà o que hi facin referència, així com la documentació necessària per al funcionament normal del municipi. Mentre no es disposi de pla d'ordenació urbana propi, estarà en vigor el de Sant Julià de Ramis.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia