cultura

Casa Anita no marxa

La llibreria de Gràcia rep pressions d'una immobiliària perquè abandoni l'edifici aquest mes, abans d'acabar el contracte

El món del llibre i clients, veïns, escoles i comerços li donen suport

“Què passa, et volen fer fora?” “Sí, sembla que volen reformar l'edifici per fer pisos de luxe i molesto aquí.” Aquesta és només una de les converses que es poden sentir aquests dies entre Oblit Baseiria, propietària de Casa Anita, i els seus clients. Són dies intensos en aquesta petita llibreria infantil i juvenil, situada al cor del barri de Gràcia. A l'octubre, la immobiliària Pruedo va comprar l'edifici i està pressionant la llibretera perquè deixi el local abans de final de mes, malgrat que li queden cinc anys de contracte. A l'immoble, de fet, ja només hi és ella. La resta de veïns van acceptar els diners que els van oferir i al febrer ja havien marxat tots. “La gent que vivia a l'edifici havia nascut aquí i tenia un contracte de lloguer indefinit”, comenta Baseiria.

Fa més de deu anys que la llibretera va deixar la seva feina com a editora de Columna per obrir Casa Anita al carrer de Santa Eugènia. El nom prové de la merceria que havia ocupat anys enrere aquest local, lloc que la llibreria va deixar fa cinc anys per instal·lar-se al carrer de Vic, on es troba ara. Casa Anita va guanyar així més espai i durant aquest temps ha esdevingut un projecte cultural compromès amb el barri i amb tots aquells que formen part del món del llibre. A Baseiria, van oferir-li 30.000 euros per deixar el local, però no els va acceptar. “Sé que no em renovaran el contracte, però necessito temps per trobar un altre espai que reuneixi les mateixes condicions a la Vila de Gràcia; crec que és legítim demanar-ho, em queden cinc anys de contracte”, argumenta.

Després de rebutjar l'oferta, Baseiria va rebre un burofax dels propietaris en què li comunicaven que havien de disposar d'una part important de la llibreria per instal·lar-hi un ascensor. Ella va demanar el projecte d'obres i, segons explica, simplement li van enviar un plànol on se li indicava l'espai que volien ocupar, croquis que el seu advocat no va acceptar. El següent burofax va arribar el 28 de maig i la comminaven a marxar abans de final de juny per incompliment de contracte, al·legant que Casa Anita no es dedica estrictament a la venda de llibres. Els propietaris es referien, en concret, a les presentacions de llibres, tallers i sessions de contacontes que s'hi fan. “Són activitats pròpies del projecte de Casa Anita i d'una llibreria”, defensa Baseiria. La llibretera ha posat en marxa una recollida de signatures –fins al 19 de juny– a través d'un document que, a banda de propugnar la defensa del barri contra l'especulació, permet donar suport a l'actitud de resistència de Casa Anita. La notícia s'ha estès com la pólvora i escriptors, il·lustradors, agències literàries, llibreters, clients, veïns, escoles i comerços, entre d'altres, ja s'han adherit a la campanya. Baseiria, divendres passat, es mostrava sorpresa, però també agraïda.“La resposta de la gent m'ha deixat al·lucinada”, comentava, satisfeta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia