cultura

Galeries mutants

El mapa dels espais d'art de Barcelona està canviant: molts negocis s'estan reinventant en altres locals lluny de Consell de Cent i experimenten nous models

Un galerista, Fidel Balaguer, i un artista, Víctor Jaenada, compartiran seu: la Termo
Ana Mas i Rocío Santa Cruz se separen i obriran nous projectes, un dels quals “a dos mars”

El paisatge de les galeries d'art de Barcelona està en plena transformació. La crisi ha imposat unes noves lògiques en el sector. I no totes negatives. Si bé és cert que alguns espais han hagut de tancar pel descens radical de vendes, molts altres han trobat el camí de la supervivència reinventant-se. Consell de Cent perviu com el carrer principal de les galeries de la ciutat, però ha de començar a acceptar que hi ha altres eixos de concentració de locals més o menys allunyats del centre que li estan prenent protagonisme. Vells i nous negocis estan apostant per altres ubicacions i per models renovats. La temporada que ve, el mapa de les galeries oferirà una pila de novetats.

A Consell de Cent, aquest any hi ha hagut una insòlita esbandida de galeries d'art contemporani. L'última que ha anunciat que abaixa les persianes i es trasllada a una altra zona de la ciutat és la Balaguer, seguint així les passes d'espais tan històrics com ara Carles Taché o Senda. La Balaguer, que des del 2004 es troba en un pis i no a peu de carrer com la majoria de galeries del carrer, farà un autèntic canvi de perspectiva i de mentalitat. Aquest juliol, estrenarà un local de 300 metres quadrats al carrer Roger de Flor, 5, a tocar de l'Arc de Triomf, que fins ara ocupava l'empresa Termogar i de què, a part de respectar-ne l'aspecte industrial i l'arquitectura desgastada, ha manllevat part del nom.

La Termo serà la nova seu de la galeria Balaguer, però no l'ocuparà en exclusiva. El galerista matadeperenc Fidel Balaguer s'ha enginyat una fórmula de col·laboració per dotar de dinamisme el seu espai. Una part el cedeix a un dels artistes del seu planter, Víctor Jaenada, que hi situarà el seu taller. Jaenada ha tingut els darrers dos anys el seu espai de treball a Hangar, però el seu temps al centre del Poblenou s'ha acabat. Per a ell, doncs, ara també comença una nova etapa. L'experiment de Balaguer es completa amb una tercera peça: la Termo serà la llar de diferents empreses culturals. De moment, el galerista ja ha tancat tractes amb Geocrea, d'Albert Gusi.

“No em fa cap pena deixar Consell de Cent. Pel mateix preu tinc un local gairebé tres vegades més gran que m'obre tot un món d'opcions: des d'exposar obra de gran format fins a poder desplegar un programa multidisciplinari amb concerts, performances, presentacions... És a dir, el que sempre havia volgut fer”, explica. Tampoc tem que al públic li faci mandra desplaçar-se fins a aquesta zona, en què en un radi pròxim hi ha la galeria Valid Foto, els espais Volart de la Fundació Vila Casas, i ben aviat també la galeria Senda. “El públic de l'art contemporani és minoritari però molt fidel, i va on li interessa, sigui al centre o a la perifèria”, apunta el galerista.

El procés de reconversió de la Balaguer no serà convencional. Des de la setmana passada i fins al dia 27, presenta la seva exposició de comiat de Consell de Cent. És una instal·lació densa, desconcertant i alhora molt reveladora que ha gestat, justament, Víctor Jaenada. El seu art, entroncat amb el pop i el surrealisme, que beu tant del sentit tràgic de la vida com de la ironia, ocupa tot el pis, literalment, i s'ha servit, en part, de les restes que ha generat la mudança al carrer Roger de Flor. No s'ha fet inauguració de la mostra, però, en canvi, sí que se'n farà un finissage, el dia 27.

La nova era de la Balaguer s'obrirà el dia 2 de juliol amb una exposició del fotògraf basc Jon Arruti, dins del cicle de creació jove Art Nou, que fins ara les galeries barcelonines celebraven el setembre. Després de l'estiu, a l'octubre, la Termo participarà en la Barcelona Gallery Weekend amb la complicitat de l'artista Diego Pujal.

Els moviments que estan fent les galeries són de concepte. La Maserre, resultat de l'associació fa un parell d'anys de les galeristes Ana Mas (antiga galeria Masart) i Rocío Santa Cruz (antiga Raiña Lupa), també tancarà les seves portes al carrer Sant Eusebi aquesta temporada. Això sí, en sortirà una iniciativa doble que es pot dir que gairebé és triple. Ana Mas engega un projecte “a dos mars”, que s'inaugurarà a l'octubre en dues seus, separades a milers de quilòmetres de distància: una al nou districte cultural de l'Hospitalet de Llobregat i l'altra, al centre històric de San Juan de Puerto Rico.

La galerista ha canviat la seva residència a la ciutat llatinoamericana per motius personals i d'aquí ha sorgit aquest nou projecte a dues bandes, que s'anomenarà Ana Mas Projects. “La meva intenció, aprofitant la circumstància personal, és continuar treballant amb els artistes amb qui he col·laborat habitualment i incorporar nous artistes del Carib i d'altres geografies. San Juan no deixa de ser un estat nord-americà més, relativament a prop de Miami i Nova York”, explica Mas. La seu de l'Hospitalet, que s'obrirà a l'octubre amb una exposició de Lucía C. Pino i Irene van de Mheen aprofitant el Gallery Weekend, tindrà 300 metres quadrats i serà al mateix edifici que la galeria Nogueras Blanchard, que també es trasllada des del centre de Barcelona a l'Hospitalet. A Puerto Rico inaugurarà, poc després, amb una mostra de Javier Peñafiel, coincidint amb la Triennal Poli/Gràfica.

En canvi, Rocío Santa Cruz, organitzadora també de la fira Arts Libris, està buscant local per instal·lar-se pel seu compte amb un projecte nou, que s'iniciarà també a la tardor amb el nom Rocío Santa Cruz Galeria. La galerista preferiria situar-se a l'Eixample, però no descarta llogar el local a la zona pròxima a l'Arc de Triomf, on també hi haurà la Balaguer i, ben a prop, la nova Senda. Santa Cruz continuarà amb els seus artistes habituals però també pensa “afegir-hi noves incorporacions”. Amb aquest nou projecte, ja ha estat admesa per participar a la nova edició de Paris Photo. Santa Cruz lamenta que, finalment, no s'arribés a un acord per trobar una zona conjunta per a les galeries d'art contemporani barcelonines.

Mentrestant, dues de les galeries barcelonines d'art contemporani més emblemàtiques, la Carles Taché i la Senda, engeguen motors per inaugurar, pròximament, a les seves noves ubicacions del carrer Mèxic, a Montjuïc, i del carrer Trafalgar, respectivament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia