Política

Possibles crims de guerra israelians i palestins a Gaza

Un informe de les Nacions Unides denuncia abusos de l'exèrcit israelià i de grups armats palestins durant l'ofensiva militar de l'any passat a la franja

Les autoritats d'Israel hi veuen “politització”

L'exèrcit israelià i grups armats palestins van cometre abusos durant l'ofensiva militar a Gaza de l'any passat que podrien ser constitutius de crims de guerra, segons les conclusions d'un informe, presentat ahir, elaborat per investigadors de les Nacions Unides, que s'han dedicat a recopilar i analitzar indicis d'aquestes violacions. L'operació israeliana Marge Protector, que va tenir lloc entre el 8 de juliol i el 26 d'agost, va causar la mort de 2.251 palestins (1.462 civils i 551 nens), mentre que del bàndol israelià van morir 67 soldats i sis civils. A més, 11.231 palestins i 1.600 israelians van quedar ferits.

“El fet que Israel no revisés les seves pràctiques de bombardejar les àrees residencials, tot i que eren obvis els efectes en els civils, fa qüestionar-se si això era part d'una política aprovada, almenys tàcitament, al més alt nivell del govern”, assegura el text, en què també s'acusa
Israel d'haver comès violacions a Cisjordània, amb assassinats, tortures i maltractaments, que inclourien la pràctica d'utilitzar armament real com a mètode per dispersar manifestacions. En concret, 27 palestins van morir i 3.000 van resultar ferits a Cisjordània en aquelles dates. Els experts qüestionen que la cúpula militar no hagi estat substituïda.

Pel que fa als grups armats palestins, la comissió investigadora denuncia la “naturalesa indiscriminada dels projectils llançats contra Israel que tenen com a objectiu atacar els civils, fet que viola la lleu humanitària internacional”, i censura les execucions extrajudicials dels anomenats “col·laboracionistes” amb Israel.

Per tot plegat, l'ONU demana a les dues parts que obliguin els culpables a assumir responsabilitats. El cas dels quatre nens morts per foc israelià quan jugaven en una platja de la ciutat de Gaza, per exemple, es va tancar sense càrrecs. “L'exèrcit no ha entrevistat ni palestins ni els periodistes estrangers que van ser testimonis directes del que va passar”, va lamentar la jutgessa nord-americana Mary McGowan, presidenta de la comissió d'investigadors.

Motivació política?

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va respondre que “Israel no comet crims de guerra”. “Israel es defensa contra una organització terrorista que fa una crida a la seva destrucció i que comet nombrosos crims de guerra”, va dir a la Knesset (el Parlament israelià), fent referència a Hamas. Justament, el moviment islamista que domina la franja de Gaza va “saludar” la “condemna de l'ocupant sionista” feta per l'ONU, obviant la referència als possibles crims de guerra comesos pels palestins. El govern israelià, que acusa els investigadors de “politització”, i les autoritats palestines van anunciar que estudiaran les conclusions.

Israel no va permetre als experts de l'ONU visitar els territoris ocupats. L'informe es basa en gairebé 300 entrevistes i 280 testimonis escrits.

LA XIFRA

2.251
palestins
i 73 israelians van morir durant l'últim conflicte obert a la franja de Gaza, entre el juliol i l'agost passats.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia