Societat

LA CRÒNICa

“Salva la teva vida”

Que un ponent digui que t'ha salvat la vida d'entrada pot sonar estrany, o fins i tot un punt pretensiós. Però quan has escoltat l'inventor Pep Torres parlant d'alliberar idees, i te'n vas amb un flotador salvavides sota el braç donant voltes al lema Agafa impuls i salva la teva vida, de la sorpresa inicial passes a plantejar-te com a mínim si és possible que facis el salt.

S'imaginen que algú acabi comercialitzant un llit amb un periscopi que permet assegurar-se que no hi ha monstres sota el matalàs? I una rentadora per a homes o un ordinador que es pot reiniciar fent-li un cop de puny? O pinso fluorescent per poder esquivar caques de gos de nit o una màquina de venda automàtica que no funciona amb diners sinó fent anar una bicicleta estàtica? Doncs són alguns dels invents de Pep Torres, director del Museu d'Idees i Invents de Barcelona (MIBA), que ahir va enganxar els assistents des del minut u amb una conferència brillant titulada Free your ideas. De les Petites decisions als esdeveniments imprevisibles, que pretenia animar els joves a arriscar-se, a no tenir por, a creure en les seves idees i portar-les a la pràctica.

Torres va començar dient: “Sóc inventor i m'agradaria canviar el món.” Però no amb un superinvent com la màquina del temps o el cotxe que levita, sinó amb idees que poden semblar de bomber però que acaben tenint èxit. Si no, que li preguntin a ell, que amb la rentadora pera homes va sortir a 5.000 mitjans de comunicació de 59 països.

La xerrada era prou xocant, però Torres volia que els assistents no se n'oblidessin i per això va oferir als joves que prenguessin un repte (com ara viatjar a Banuatu) que els fes recordar el missatge que volia transmetre. Va acabar regalant salvavides. “És una putada, l'haureu de passejar per aquí. Però l'heu de penjar a la paret perquè del que es tracta és de salvar la vostra vida. Podeu passar sense pena ni glòria o podeu intentar de fer alguna cosa que marqui la diferència. No hi ha idees bones i dolentes. Es fan o no es fan.”

No sé si d'aquí a dos mesos estarem salvats, si tots els assistents que ahir van prometre tirar-se amb paracaigudes, fer-se un tatuatge o comprar-se una moto ho hauran fet, i si, com pretenia el ponent, seran persones diferents per haver “donat a les idees l'oportunitat d'existir”. Però a Pep Torres no li va caldre hipnotitzar ningú, com es plantejava al principi de la seva intervenció, perquè recordem el seu missatge.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia