Societat

Girona reviu per un dia la guerra de Successió

Els miquelets de Girona van fer, ahir, les segones jornades de recreació històrica del ‘Girona resisteix!'

Es van fer desfilades, escaramusses i recreacions dels setges del 1705, 1710 i 1712

“En nom de la santíssima trinitat, pare, fill i Esperit Sant, tres persones distintes i un sol deu veritable, jo, Estefan Smith, juro no abandonar la meva bandera fins haver perdut la darrera gota de la meva sang.” Amb aquestes paraules i tot llegint un text del segle XVIII, els miquelets van jurar, ahir, lleialtat davant la seva bandera. La jura de bandera es va fer al migdia a la plaça del Vi.

Durant tot el dia, el barri Vell de Girona va tornar a l'època de la guerra de Successió amb la celebració de les segones jornades de la recreació històrica Girona resisteix! Es van poder veure campaments als jardins dels Alemanys (austraiacistes) i de la Francesa (borbònics), desfilades, escaramusses, jura de bandera i una recreació històrica dels combats de Girona. En cada espai, un munt de gironins i estrangers que, després de la sorpresa inicial de veure un munt de figurants desfilar o barallar-se enmig de la ciutat, van gaudir mentre fotografiaven i enregistraven les representacions que van compartir espais amb la vida diària dels gironins –parades d'artesania al pont de Pedra, entrades i sortides de parelles casant-se a l'ajuntament de Girona amb els seus respectius convidats o gent a les terrasses dels bars, entre d'altres.

En la representació van participar una vuitantena de figurants de l'Associació Miquelets de Girona però també dels Miquelets de Catalunya, Almansa Històrica, Moià 1714, Micalets del Regne de València, Regiments de Barcelona i Defensors de Girona, recreant a la perfecció la vestimenta que duia cada regiment al segle XVIII.

Com a acte final de la jornada es va recrear un combat simulant els tres setges que va patir la ciutat els anys 1705, 1710 i 1712. “Uns combats molt desconeguts pel gran públic. És per això que ho hem enfocat des del punt de vista local”, va explicar Jesús Pastor, president de l'Associació Miquelets de Girona que volen que la diada “tingui una continuïtat històrica” els propers anys.

L'Associació Miquelets de Girona va néixer el 2011, fruit de la inquietud d'un grup de gironins per la història de Girona i de Catalunya. Després de participar en la Festa de la Girona Napoleònica, van decidir crear una associació per recrear el primer terç de miquelets de Girona.

LA FRASE

A les representacions hi ha unes 80 persones de Girona i d'entitats convidades
Jesús Pastor
PRESIDENT DE L'ASSOCIACIÓ MIQUELETS DE GIRONA

LA FRASE

Fa dos anys que es fa. El primer es va fer pel tricentenari de la creació del regiment de Sant Narcís
Jesús Pastor
PRESIDENT DE L'ASSOCIACIÓ MIQUELETS DE GIRONA

LA FRASE

Volem que l'activitat tingui continuïtat històrica els propers anys, malgrat que canviarà de mes
Jesús Pastor
PRESIDENT DE L'ASSOCIACIÓ MIQUELETS DE GIRONA
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia