la crònica

Els calamars d'Arenys

Una quinzena de restaurants de la comarca ofereixen plats i menús a base de calamar

Els calamars d'Arenys encara no tenen denominació d'origen però amb la perseverança d'alguns dels restauradors arenyencs potser no tardaran. Van ser un grup d'aquests homes amagats darrere els fogons, entre els quals hi ha Joan Majó, que, animats pel regidor de Promoció Econòmica d'aleshores, Benet Maimí, es van engrescar a muntar les jornades del Calamarenys. D'això ja en fa catorze anys i, tot i la crisi, que s'ha deixat notar fent minva el nombre de restaurants que hi participen, les jornades continuen. I això que els professionals de la pesca tampoc ho tenen fàcil i cada vegada són menys els que s'hi dediquen, perquè no els surten els números.

La iniciativa gastronòmica que es van inventar els arenyencs per promocionar-se, com fan molts pobles, de moment funciona. I no només això, sinó que per fer-ne més ressò ja fa anys que es van exportar a fora de casa i altres restaurants de la comarca s'hi van apuntar. N'hi ha vuit d'autòctons i la resta de Canet de Mar, Caldes d'Estrac, de Sant Vicenç de Montalt i Argentona. La condició, però, és que el calamar sigui del port d'Arenys. I jo em pregunto cada any si hi ha tant de calamar davant de casa per servir tots els restaurants. Els qui el cuinen diuen que sí, però no parlen de tones per no entrar en diferències amb els pescadors. Ara, avisen que no tot el calamar que se serveix és igual. Els entesos diferencien el que s'ha pescat amb potera i el que arriba barrejat a les xarxes d'arrossegament, que, com altres peixos, surt més malmès. Les quantitats que es pesquen d'un i altre són abismals, ja que una barca grossa descarrega aviat entre 50 i 60 quilos de calamar. Els que surten amb llums a plena nit a pescar amb molta calma el calamar no els trauran pas aquests quilos.

A més de degustar els plats i menús que fins al 31 d'octubre ofereixen els restaurants que participen de les jornades ja fa uns anys que a l'entorn s'hi fan altres activitats. La primera quinzena es podrà visitar l'exposició d'arts artesanals al Calisay, on pescadors jubilats faran les explicacions que calguin sobre aquestes tècniques de pesca. Tampoc hi faltaran les subhastes de peix, en què els visitants podran comprar el gènere sempre que segueixin les indicacions dels pescadors Ramon Terridas i Josep Pou, que seran els encarregats de cantar els preus com es feia no fa pas gaires anys al port d'Arenys abans no s'informatitzés la llotja. Les subhastes es faran els dissabtes 3 i 17 d'octubre al migdia, en una llotja que s'improvisarà al pati del Calisay, on a més de calamar també es posaran a la venda altres peixos.

Els cuiners no professionals també podran participar en un altre dels actes que té molt bona acollida i que és el concurs de cuina on es poden veure tota mena de plats amb el calamar com a ingredient principal. Els participants s'han d'inscriure al concurs, que tindrà lloc el proper 25 d'octubre.

Com cada any, la presentació del Calamarenys es va fer als mitjans portant els periodistes a fer una sortida al capvespre a pescar. Aquest any, però, a iniciativa de Joan Majó, l'home dels fogons que per aquestes dates també té afició a sortir cada nit a pescar, a la barca hi va pujar un grup d'amics músics. Segons va explicar ell mateix, només es tractava de fer alguna cosa diferent i divertida. No està comprovat, ara per ara, que als calamars els agradi la música, però finalment n'hi va haver quinze que es van acabar afegint a la festa. Uns calamars de potera esplèndids que van anar a petar a la cassola.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.