cultura

L'art dels retrats

Domènec Guansé (Tarragona, 1894-Barcelona, 1978) està considerat un dels periodistes culturals catalans més importants del segle XX i va publicar infinitat d'articles en capçaleres de prestigi com D'Ací i d'Allà, Mirador i La Publicitat. També va escriure novel·la i teatre, però l'editorial Adesiara, amb una edició impecable, com sempre, rescata un vessant creatiu en què va destacar un cop era a l'exili a Santiago de Xile, després de la guerra: el retrat. “Era un gran escriptor i, a més, la seva visió des de fora és molt valuosa”, comenta l'editor Jordi Raventós.

Amb edició i introducció de Montserrat Corretger i Francesc Foguet, que han fet una magnífica feina en tots els sentits i hi han invertit cinc anys de recerca, Retrats de l'exili aplega els articles que Guansé va publicar a les revistes de la diàspora sobre noms de la intel·lectualitat catalana. L'edició en recull 34, com ara Carner, Víctor Català, Pompeu Fabra, Nonell, Trabal, Tasis, Vicens i Vives, Ruyra, Margarida Xirgu...

Es tracta de “peces breus amb què Guansé, partint de records i anècdotes, sintetitza amb estil literari la vida i obra d'unes personalitats que no volia que es perdessin en l'oblit”, explica Foguet.

“L'edició recupera les peces periodístiques originals, escrites a l'exili, i constitueix un diccionari de les autoritats representatives de la cultura catalana en la seva primera versió, fins ara inèdita”, detalla Foguet. “Aquest llibre és una reivindicació del Guansé retratista, un gènere molt difícil en què ell excel·leix fins i tot per damunt de Josep Pla.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia