Les aportacions de Millet a fundacions amb vincles amb partits creen un terratrèmol polític

La Trias Fargas, de CDC, admet que va rebre 630.000 euros i s'afegeix a Àngel Colom, que en va percebre 72.000

El cas Millet s'ha traslladat definitivament a l'arena política. El secretari general de CDC i president de la Fundació Trias Fargas l'any 1999, Pere Esteve, va establir una col·laboració regular amb la Fundació del Palau de la Música que es va allargar durant deu anys i va comportar una aportació total de 630.544,82 euros repartits en set convenis –signats per Esteve– per a activitats culturals relacionades amb la música per part de l'entitat de l'òrbita convergent. Es tracta d'una operació del tot legal, amb diners oficials i declarats a Hisenda i presentats a la Sindicatura de Comptes, segons el secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, que ahir va negar que el partit o la federació hagin rebut mai diners de Millet o del Palau.

Puig va descartar per ara tornar els diners rebuts per la Trias Fargas, tal com ahir li reclamava EUiA. El dirigent convergent va recordar que la pràctica totalitat de les fundacions vinculades a partits reben subvencions de la Generalitat o d'administracions estatals i locals. «Estem en disposició de demostrar que els diners rebuts han servit per organitzar activitats», va insistir Puig, que va negar que s'hagués actuat de manera «moralment reprovable». El dirigent nacionalista no va entrar a valorar si és ètic que una fundació vinculada a un partit rebi diners d'una altra fundació que gestiona fons públics. En aquest sentit, va reconèixer: «No sé si els diners provenien d'administracions públiques o de mecenatges i empreses.»

Puig va declinar assenyalar amb el dit cap partit polític, com va fer Àngel Colom amb el PSC dies abans, com a origen del descobriment de les vinculacions econòmiques –en un cas que continua sota secret de sumari–, però sí que va constatar «tendències que intenten criminalitzar-ho tot».

«Ens va saber molt de greu que una persona involucrada amb el cas Millet digués que els socialistes estan en contra del catalanisme», va dir ahir el viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, en una tertúlia amb els portaveus parlamentaris a TV3. Iceta va negar que el PSC o la seva fundació, Rafael Campalans, hagin rebut mai cap donació per part de Millet o del Palau. El mateix van fer ICV i EUiA, que van demanar que es descobreixi el pastís. L'ecosocialista Dolors Camats va lamentar que la defensa de Millet intenti «esquitxar tothom». «El Palau es dedicava a subvencionar, cosa que no havia de fer una fundació dedicada a la música catalana, perquè era proveïdor, i no només receptor, de diners», va dir.

En la mateixa línia, ERC va posar en relleu que Millet actuava de mecenes amb els diners que rebia la fundació del Palau, que al seu torn provenien de les arques públiques i d'empreses i persones privades. Anna Simó va indicar que a la pràctica les ajudes que Millet va repartir van servir per a altres finalitats que la promoció de la cultura, en referència al Partit per la Independència, dissolt el 1999. Àngel Colom va trucar a la porta de Millet per aconseguir diners per a una fundació, Espai Catalunya, que no es va acabar constituint formalment. L'exdirigent d'ERC i actual membre de l'executiva de CDC, va reconèixer que va tapar forats del PI amb part dels 12 milions de pessetes (72.000 euros) que diu que va rebre de Millet. Es dóna la circumstància que l'expresident del patronat de la Fundació Orfeó Català va declarar el doble del que va percebre Colom.

Sigui com sigui, el cas Millet amaga encara molts interrogants i són diverses les entitats que han rebut diners del Palau, com ara la Fundació Olof Palme, presidida per l'exdiputada del PSC Anna Balletbò, que, segons va revelar ahir El Punt, va percebre 1.000 euros «perquè tenia interès personal a assistir a uns esmorzars als quals es convida els representants de les empreses que aporten diners» a aquesta fundació.

El PP insisteix a reclamar una comissió d'investigació al Parlament, petició que la resta de partits rebutgen per no crear judicis paral·lels mentre actua la justícia.

Balletbò: «Hi ha molt pispa pel món, però també hi ha molta gent honrada»

EL PUNT

La presidenta de la Fundació Internacional Olof Palme i exdiputada del PSC, Anna Balletbò, va justificar ahir a través de diverses emissores de ràdio la donació de 1.000 euros que va rebre de Fèlix Millet i que El Punt ja avançava. En declaracions a El matí de Catalunya Ràdio, que dirigeix Manel Fuentes, Balletbò va intentar treure importància a la transcendència mediàtica del seu cas i va insistir que va ser el mateix Millet qui va demanar fer una aportació econòmica a la seva fundació i que ella desconeix si els diners provenien del Palau de la Música. «Hi ha molt pispa pel món, però també hi ha molta gent honrada», va concloure l'exdiputada, abans d'aprofitar l'ocasió per demanar a empreses i particulars que facin donacions a la seva fundació. Balletbò es va mostrar disposada a tornar els diners al Palau si es detecta cap irregularitat. Poca estona després, a El món a RAC1, que presenta Jordi Basté, l'exdiputada es va mostrar molt més alterada i va mantenir un tens enfrontament dialèctic amb el presentador perquè se sent «indignada» pel fet que se la intenti implicar en el cas Millet. Un cop més, va frivolitzar sobre la «ridícula» aportació rebuda del Palau, tot i admetre-la, i va insistir que el seu cas no es pot comparar amb el d'Àngel Colom ni amb el de la Fundació Trias Fargas, afí a CDC.

LA PROTAGONISTA

ANNA BALLETBÒ
PRESIDENTA DE LA FUNDACIÓ INTERNACIONAL OLOF PALME I EXDIPUTADA DEL PSC
Millet va donar 1.000 euros a la seva fundació
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.