cultura

Fidels a la ‘Passada' de figures'

Tot i que el cel amenaçava pluja, milers de persones van omplir els carrers durant la gran cercavila de les Santes

Per molt que passi el temps, hi ha coses que no canvien i el guió de la Diada de Santes marca per a la tarda la popular Passada. Enmig d'un mar de gent que no va faltar a la cita, el seguici de totes les figures institucionals va ser ahir el centre de totes les mirades des del principi fins al final del trajecte. Fidel al seu estil, la Passada, hereva de l'antiga processó religiosa i convertida en una cercavila tan espectacular com entranyable, va arrencar a les sis de la tarda des de l'ajuntament. La climatologia, que els darrers anys va esgarrar algunes jornades festives de la festa major de Mataró, va respectar la cercavila més tradicional i llarga de les Santes perquè el cel estava ben encapotat i semblava que en qualsevol moment hagués de caure un bon xàfec d'estiu.

La Passada és segurament una de les millors oportunitats per veure en família desfilar les figures. Obrint pas hi havia les Diablesses i els Tabalers do Maresme, seguits per la Momeroteta i la Momerota i els seus grallers; el Dragalió i el Drac i els seus tabalers; els Cavallets de Mataró; la Colla Castellera Capgrossos; l'Heralt i les Trampes; i els Nans i la Família Robafaves amb els flabiolaires. La comitiva la tancava, com és habitual, l'Àliga i els Ministrils; els Macers i, finalment, les autoritats de la ciutat amb l'alcalde, David Bote, al capdavant. En darrer lloc, l'acompanyament musical va anar a càrrec de la Banda de l'Agrupació Musical del Maresme.

Durant més de dues hores, les comparses i els músics van posar el ritme a la cercavila, mentre els Capgrossos de Mataró, que van aixecar diverses construccions enmig del recorregut, van afegir moments de gran tensió i emoció a la cercavila. La Momerota i la Momeroteta, les més entremaliades, van aconseguir espantar més d'un amb les envestides de foc. Enguany hi van participar uns convidats d'excepció, els Gegants d'Iluro, per celebrar l'efemèride dels 25 anys de la seva creació.

La dormida

Un dels moments àlgids de la Passada va arribar al final de la cercavila, a la tradicional dormida dels gegants davant l'ajuntament, que va omplir el petit espai que queda davant la casa consistorial de famílies i d'incondicionals que feia estona que esperaven l'arribada de tot el seguici. Un cerimonial indispensable de les Santes de Mataró que sempre va acompanyar del crit de la mainada: “No n'hi ha prou!”, que una i altra vegada van reclamar a en Robafaves que la festa no acabés i que no deixés de ballar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia