Urbanisme

Adif executa la zona verda al Mas Xirgu de Girona

Una de les actuacions que s'estan duent a terme aquests dies és el cobriment del pou d'atac des d'on la tuneladora va iniciar els túnels del TAV

Hi ha prevista la plantació de 3.000 arbres i uns 5.000 arbustos

Adif ha iniciat els treballs per transformar l'àrea del pou d'atac de la tuneladora del TAV de Girona en una zona verda. El sector des d'on la tuneladora Gerunda va començar a perforar els túnels del TAV que travessen la ciutat ha enfilat el camí per transformar-se en una nova zona verda a tocar del riu Güell.

Adif ja fa algunes setmanes que treballa en aquest projecte –que va proposar l'Ajuntament de Girona– de restitució de tot el sector amb més de 3.000 arbres i un espai de 5,4 hectàrees. El regidor responsable del projecte ferroviari, Carles Ribas, assenyala que “la previsió és que la nova zona verda sigui una realitat a finals d'any o bé a principis del que ve”. Al sector hi ha aquests dies diverses grans màquines treballant, centrades ara bàsicament a treure tot el formigó que es va utilitzar per donar consistència al terreny. La zona es va utilitzar com a àrea d'emmagatzematge del gran volum de material que es va requerir per a l'execució del túnel del TAV. En el projecte inicial es preveia que el cost d'aquesta operació voregés els 1,5 milions.

Tapar el pou d'atac

Aquest és el punt per on es van escolar en dues ocasions milions de litres d'aigua que van inutilitzar la infraestructura. El doble incident ja va provocar que Foment agafés les regnes de l'obra al sector des de principis de desembre i es va cobrir el forat d'extracció de terres per evitar que es produís cap altra inundació. També es va canalitzar la riera de la Pabordia i es va eixamplar la llera del riu Güell perquè, en cas que s'hi registressin crescudes fortes, les pogués assumir. Després del doble incident, Foment també va ordenar a Adif que procedís al cobriment complet del pou d'atac de la tuneladora. Es tracta d'un gran forat de més de cent metres de llargada des d'on es van iniciar els prop de cinc quilòmetres de túnel pel subsòl de la ciutat, primer fins a l'estació del parc Central, després es va continuar cap a la Devesa i Fontajau, i es va enllaçar amb els túnels de Sarrià de Ter i Sant Julià de Ramis.

En aquests moments, ja s'ha tapat bona part del pou d'atac amb una estructura de formigó i es treballa en el cobriment de l'última part d'aquest gran forat que va necessitar la tuneladora per muntar-la, fer les proves pertinents i iniciar el doble túnel per al TAV. En aquesta zona també es va enderrocar un pont de formigó fet al pas del riu Güell que va provocar un efecte embut amb riuades i es va netejar la profusa vegetació que havia crescut a la zona. Cal tenir present que les obres en aquest punt de Girona es van iniciar el primer semestre del 2008 i a partir del mes de maig es van començar a fer les primeres pantalles de formigó en el tram on la infraestructura es començava a enfonsar per provocar un fals túnel fins a l'enllaç amb el túnel real.

LA DATA

05.2008
El mes de maig
de l'any 2008, la zona entre el Mas Xirgu i el Mas Gri ja estava en obres per l'execució del TAV.

LA XIFRA

5,4
hectàrees
es recuperaran com a zona verda amb aquest projecte de l'Ajuntament de Girona.

Feta la millora al carrer Alacant, a Sant Narcís

Les feines de millora i adequació de l'exterior de la sortida d'emergència del TAV al carrer Alacant es van acabar fa unes setmanes. S'ha aplanat l'espai i s'hi ha posat una tanca definitiva per encerclar-lo.

L'asfaltatge de l'últim tram del carrer Oviedo, a punt

Un altre dels punts on encara hi ha obres del TAV a la ciutat de Girona és el tram del carrer Oviedo a tocar del carrer Josep Maria Gironella. Les obres per eixamplar la vorera a tocar dels comerços i fer-hi un carril bici ja estan pràcticament acabades i ja està a punt l'asfaltatge del darrer tram del carrer Oviedo, just des d'on hi ha la seu de l'Agència Tributària fins a l'enllaç amb Gironella. També falta acabar la millora d'un aparcament en aquest punt.

El parc Central, l'últim espai afectat pel TAV a recuperar la normalitat

Molts anys han passat fins a aconseguir que els diversos espais de la ciutat afectats pel TAV recuperin la normalitat. L'últim a fer-ho serà la llosa del parc Central que Adif ha de reposar i que servirà per recuperar un important espai de passeig al centre de la ciutat. Adif n'ha fet la licitació, però les obres al sector no estaran enllestides fins a finals d'any com a mínim. El parc Central, doncs, superarà els set anys en obres, ja que es van iniciar l'agost del 2008.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia