cultura

XXXIV Festa de la Catxipanda

Una Diada amb molt de gust

Com cada 11 de setembre arriba a Alpicat la Festa de la Catxipanda

En la trobada culinària, les diferents colles preparen aquest plat típic del municipi, fet a base cargols i productes de l'horta

L'autèntica catxipanda el pagès la feia amb el que trobava aquell matí al camp

La Diada Nacional de Catalunya, que recorda l'onze de setembre del 1714 i la pèrdua de les llibertats, és una festa reivindicativa que a Alpicat se celebra cada any amb la hissada de la senyera al tossal de la Corona el 10 de setembre i la Festa de la Catxipanda el mateix dia 11. Al voltant d'aquests dos grans eixos, el programa d'actes de la Diada de Catalunya inclou, a més, l'esmorzar popular, una xaranga, el parc i les actuacions infantils i un concert per a totes les edats al parc del Graó.

Demà al vespre, a un quart de deu del vespre, es farà la sortida a peu cap al tossal de la Corona des de davant del Casal. La pujada estarà amenitzada pels Baladrers, Grallers de Ponent. Serà una caminada verda, amb motiu de la setmana de la mobilitat sostenible i segura. Arribant a la bassa dels Rovinals, tindrà lloc la pujada al tossal per fer el canvi d'estelada. Serà aquí que els grallers dels Baladrers tocaran l'himne d'Els segadors.

I el mateix 11 de setembre, invariablement, se celebrarà la Festa de la Catxipanda. Enguany arriba a la trenta-quatrena edició. La de demà és una trobada gastronòmica entorn a aquest plat típic de la tradició culinària local, elaborat a base de productes de l'horta –pebrot, albergínia, tomata, ceba– cargols i tot allò que cada cuiner hi vulgui afegir, ja sigui llonganissa, conill o fins i tot peix.

La catxipanda és un dels plats més gustosos i importants de la cuina alpicatina i de la comarca del Segrià. No hi ha una recepta única, cada casa i cada cuiner o cuinera en té la seva de pròpia. L'autèntica catxipanda el pagès la feia amb el que trobava aquell matí al camp. Era un plat que preparaven els pagesos quan s'ajuntaven i compartien el menjar, elaborant un aliment divers amb els productes que aportava cadascú.

Demà, de set a nou del matí, el parc del Graó romandrà obert per facilitar que els assistents a la trobada preparin les parcel·les. Enguany una vintena de colles es repartiran les parcel·les del parc del Graó. Segons els organitzadors, unes 450 persones s'aplegaran en una trobada en la qual tothom participa “ja sigui aportant els ingredients, netejant-los, trossejant-los, cuinant, parant o desparant les taules”, expliquen.

A dos quarts de deu del matí es farà una aturada en el camí per tal que tots els integrants de les colles puguin esmorzar. Aquest àpat va a càrrec de l'Ajuntament, que també subvenciona les activitats que es duen a terme al llarg del dia. La xaranga Helveticos Show amenitzarà la jornada. A les cinc de la tarda, els més petits podran gaudir de l'espectacle Volta al món, de la companyia Encara Farem Salat. A partir de les sis, hi haurà un concert per a totes les edats, amb la col·laboració de l'associació de joves d'Alpicat. Actuaran el grup Els Morena, de música tradicional, i el discjòquei Bleizy, encarregat de portar els sons més actuals.

A més, en horari de matí i de tarda, hi haurà en funcionament un parc infantil per a la canalla amb la temàtica dels Simpson, en el qual hi haurà inflables, un bou mecànic i una ludoteca infantil. Aquestes atraccions estaran situades sota les pistes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia