cultura

Llum de postguerra

La nova galeria El Quadern Robat recupera l'obra del fotògraf Martí Gasull i Coral, que va captar amb mestria l'atmosfera de la Barcelona dels anys quaranta i cinquanta

Les fotos
de Gasull només s'havien vist
en una mostra col·lectiva l'any 1987

Martí Gasull i Coral va tenir un gran estudi fotogràfic especialitzat en retrat al Portal de l'Àngel de Barcelona i era molt conegut entre els grans fotògrafs de postguerra per ser un gran laboratorista. Però abans d'obrir la botiga, sobretot en el període que anava del dia del Pilar fins a Tots Sants, Gasull sortia a passejar per Barcelona de bon matí, de vuit a deu. En aquell moment de l'any i del dia, era quan deia trobar la llum justa per fer fotografies de la ciutat. Llum que anava il·luminant el mar a poc a poc, llum reflectint-se en l'asfalt dels carrers o llum filtrant-se poèticament entre les bigues d'acer de l'estació de França. Una llum que conformava l'atmosfera tan particular de la Barcelona de postguerra, i que avui en dia seria molt difícil de recrear.

Com tants altres fotògrafs professionals que van dedicar la seva vida als seus estudis i botigues fotogràfiques, aquestes fotografies, que el mateix Gasull hauria considerat d'“aficionat” no van sortir a la llum en exposicions. Gasull, que va morir el 1994, només va participar una vegada en una exposició col·lectiva a la sala Piscolabis de Barcelona el 1987. Ara, i gràcies a l'arxiu que conserva el seu fill del mateix nom, també conegut fotògraf d'art i d'artistes, la nova galeria barcelonina El Quadern Robat recupera en una exposició un bon conjunt de paisatges urbans barcelonins de Martí Gasull que posen de manifest la mestria del fotògraf.

La galerista d'El Quadern Robat, Anna Belsa, indica que Martí Gasull és un dels fotògrafs catalans més oblidats de la postguerra i que la seva obra mereixia una recuperació. Amb un amor evident pel paisatge de la ciutat, Gasull tenia un especial interès pel tractament de la llum. Una de les imatges més destacades de la mostra plasma el carrer Sant Pere més Alt, amb la façana del Palau de la Música, en un matí molt plujós. Gasull va captar perfectament la llum d'un dia grisós de tardor a Barcelona que es reflecteix en l'asfalt del carrer pràcticament inundat. En altres casos Gasull aconsegueix bells efectes pel filtratge de la llum del sol a través de l'arquitectura de l'estació de França. El fotògraf també va aproximar-se a l'abstracció amb imatges de detalls arquitectònics o distorsionant les imatges gràcies a l'efecte d'una uralita transparent davant de l'escena.

Les fotografies de Martí Gasull que s'han inclòs en aquesta exposició són tot exemplars únics d'època, ja que no se'n conserven els negatius. A més, un vídeo a l'entrada de la mostra projecta 200 imatges més del fotògraf de gèneres com ara el paisatge, el retrat, la publicitat i la investigació abstracta.

Galeria al carrer Còrsega

L'exposició de Martí Gasull és la primera de fotografia històrica que té lloc a la galeria El Quadern Robat, oberta l'any passat en un pis principal del carrer Còrsega, ben a prop del carrer Enric Granados. Anna Belsa, que durant molts anys va ser programadora de la galeria Artgràfic-Joan Prats, va decidir aprofitar la seva llarga experiència en el món galerístic per exposar pel seu compte els artistes que li interessen. La galeria, que pren el nom d'una novel·la que Belsa va escriure quan era estudiant i també d'un blog on aboca la seva experiència amb l'art, farà unes quatre mostres a l'any; la pròxima, a mitjan octubre, de David Ymbernon.

Martí Gasull i Coral.

el quadern robat. còrsega, 267, principal 2b. barcelona. fins al 30/9

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia