Societat

Els ajuntaments, sensibles amb la contractació social

Mataró, Arenys de Mar i Arenys de Munt són els tres municipis que han fet concursos restringits per a centres especials de treball

La Fundació Maresme diu que s'ha fet un pas i molta pedagogia

Les directrius europees permeten des de l'any 2012 que l'administració pugui fer un concurs restringit només a centres especials de treball, amb l'objectiu d'afavorir la inserció de persones amb discapacitats. És el cas de l'Ajuntament d'Arenys de Munt, que acaba d'adjudicar al centre especial d'ocupació, el CEO de la Fundació Maresme, el manteniment de les zones verdes i la poda de l'arbrat.

L'alcalde d'Arenys de Munt, Joan Rabasseda (ERC), explica satisfet que per primer cop s'ha fet un concurs restringit a empreses de responsabilitat social. “És una bona pràctica que l'administració també doni suport a aquestes empreses amb el valor afegit d'inclusió social”, apunta. A més, la contractació per quatre anys permet un estalvi econòmic d'uns 16.000 euros, segons l'alcalde, per la poda de l'arbrat programada que portarà a terme el mateix operador, que la farà més àgil.

La Fundació Maresme, que atén 190 persones discapacitades a la comarca, s'ha presentat i ha guanyat concursos restringits que també s'han fet a Arenys de Mar i a Mataró. La directora del centre d'ocupació, Carme Martí, assegura que des de fa temps “s'està fent molta pedagogia i ara notem certa sensibilitat per part dels ajuntaments”.

A la capital del Maresme, l'Ajuntament va fer el concurs restringit per la neteja i el manteniment de les zones verdes, però també va aplicar clàusules socials en el concurs de neteja viària i platges que va guanyar l'empresa Fomento. Això obliga a la contractació per part de l'adjudicatària de persones amb discapacitat uns mínims d'hores diàries. Segons Martí, els concursos restringits dels tres municipis maresmencs els ha permès donar feina a 50 persones del centre ocupacional. “La llei permet fer aquests concursos reservats, només cal que els ajuntaments vegin que funciona”, diu la responsable. El centre ocupacional de la Fundació Maresme es va crear fa 25 anys amb les tasques de jardineria. Aquests serveis s'oferien a molts ajuntaments que, amb la crisi, els van deixar de contractar. Això va portar a l'entitat a una greu situació econòmica el 2013 que es va reconduir obrint noves línies de treball en el sector del reciclatge i la gestió de residus dels comerços i petites i mitjanes empreses. L'entrada al mercat laboral és un dels objectius de l'entitat, que treballa per l'atenció i la inserció de persones amb discapacitats intel·lectuals.

LA XIFRA

190
són les persones discapacitades que tenen feina gràcies al centre ocupacional de la Fundació Maresme.

LA FRASE

És una bona pràctica que l'administració també doni suport a aquestes empreses
Joan Rabasseda
Alcalde d'Arenys de munt (ERC)
S'està fent molta pedagogia des de fa temps i ara notem certa sensibilitat dels ajuntaments
Carme Martí
directora del ceO de la fundació maresme
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia