Administracions

La CUP votarà les ordenances fiscals amb el PSC i Ciutadans

La formació prioritza principis i rebaixar impostos a les classes populars al marge de quins siguin els seus aliats

Acord amb el govern per ampliar les bonificacions

Rebuig de la resta en perdre l'opció de rebaixar l'IBI

Els impostos i tributs de Lleida pel 2016 es congelaran i hi haurà un seguit de bonificacions en l'impost de béns immobles (IBI) que alleugeriran el rebut a 9.766 famílies amb un cost de 600.000 euros que es deixaran de recaptar amb relació als ingressos d'aquest any. Aquesta proposta tirarà endavant al ple de la Paeria d'avui gràcies als vots del govern del PSC, que és qui ho proposa, i al suport de Ciutadans i de la Crida-CUP. Amb Ciutadans ja es coneixia que hi havia un pacte en aquest sentit, però en el cas de la CUP no es va desvelar la seva posició fins ahir, després d'una llarga assemblea de militants dimecres a la nit.

L'alcalde, Àngel Ros, no volia perdre, per primera vegada, una votació important com aquesta, i ja ha salvat dos casos in extremis aquest mandat. El suport de la CUP a la proposta oficial tombarà el front comú de l'oposició per rebaixar l'IBI un 2%.

La Crida s'ha decantat pel PSC després que el govern aprovés les seves propostes de reduir la contribució als immobles amb un valor cadastral inferior als 30.000 euros (la proposta inicial era fins als 20.000), bonificar aquest impost amb 120 euros per habitatges de lloguer i reduir el rebut un 10% a les edificacions de l'Horta els titulars de les quals justifiquin que la meitat dels seus ingressos provenen de l'activitat agrària.

Així, les propostes de la CUP faran que un 15% dels rebuts estiguin bonificats, que gairebé la meitat dels veïns de l'Horta paguin menys IBI i que els ajuts al lloguer suposin 90.000 euros menys per la caixa municipal. Pau Juvillà, portaveu de la Crida, va argumentar que la proposta d'abaixar l'IBI un 2% no permet ajudar els que menys tenen i només suposa reduir el rebut en uns 10 euros. Pel que fa a l'impacte polític, Juvillà va afirmar: “No estem obligats, lligats ni vinculats amb ningú.” “Defensem els nostres principis de no abaixar impostos sinó que pagui menys qui menys té.”

L'acord no va agradar a la resta de grups de l'oposició. La regidora de CiU Rosa Mari Salmerón va afirmar que “s'ha perdut la possibilitat d'abaixar l'IBI després de molts anys. L'any que ve els lleidatans seguirem pagant aquest tribut tan car.” Carles Vega, d'ERC, va dir que “la gent no entén que, tot i haver baixat més d'un terç el valor cadastral dels pisos, es continuï pagant el mateix”, i va posar com a exemple que “una vídua o una família sense feina amb un pis valorat en 80.000 euros no es podrà beneficiar de bonificacions”. Finalment, el Comú va criticar que el PSC no vulgui abaixar l'IBI mentre que es gasta molts diners en despesa supèrflua.

LA XIFRA

0,6
milions d'euros
suposaran de reducció de la recaptació les mesures pactades per la Crida-CUP amb el PSC.

Menys mocions, però previsió d'un altre ple llarg

El ple que la Paeria celebrarà avui tornarà a ser maratonià. Diversos regidors consultats apostaven que serà el més curt dels celebrats fins ara i que els grups s'havien moderat en la presentació de mocions. Cal recordar que el ple del juliol va durar més de vuit hores i el del setembre va arribar a les catorze. Tot i això, la previsió és que la tendència no canviï. I, pel que sembla, no hi ha gaire interès a canviar aquesta manera de funcionar.

Així, el ple d'avui estarà centrat en l'expedient de les ordenances fiscals per l'any vinent i per la modificació de crèdit que inclou el pagament de gairebé 3 milions d'euros en factures pendents de l'equip de govern. Aquest pagament es podrà materialitzar abans que acabi l'any per l'estalvi generat i perquè la Paeria s'ha acollit a una moratòria estatal en l'amortització de crèdits.

Pel que fa a les mocions, sis entitats en presentaran sobre la defensa de la llengua catalana a la Paeria, la UGT sobre una prestació a majors de 55 anys, per la construcció de l'escola Pinyana, en contra del tractat transoceànic de lliure comerç, una altra moció de la PAH i una darrera sobre el servei d'emergències mèdiques. CiU i ERC en presentaran per defensar els imputats pel 9-N, que tindran rèplica del PSC contra la judicialització de la política o del PP per la independència judicial. També diversos grups proposen una consulta per les Basses i altres per accelerar millores a la Seu Vella.

D'altra banda, el portaveu d'ERC, Carles Vega, va denunciar ahir que l'alcalde, Àngel Ros, havia prorrogat per decret i sense concurs cinc contractes a empreses de jardineria, assegurances, atenció ciutadana, traducció pel servei d'acollida a persones migrades, així com el contracte programa a una televisió local. També s'han fet dues ampliacions de contracte de serveis de neteja. Per Vega, “Ros ha pres per costum allargar els contractes amb empreses de serveis i, tot i que es pot fer, no és transparent ni just”. Vega hi va afegir que “cal treure a concurs aquests serveis perquè totes les empreses tenen dret a accedir-hi amb igualtat de condicions”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia