XAVIER FERRÀS

DIRECTOR DEL CENTRE D'INNOVACIÓ I EMPRESARIAL DE LA GENERALITAT ACC10

«Som una superpotència científica»

És enginyer de telecomunicacions, MBA per Esade i doctor en ciències empresarials. Va néixer a Manresa el 1969, ciutat on viu, està casat i té dos fills. L'apassiona la innovació –n'ha escrit alguns llibres– i li agrada molt l'esport.
En l'àmbit de la innovació, que està generant aquest cicle econòmic actual?
–«Estem entrant en un nou concepte del que s'ha entès històricament com a innovació.»
–I per quin motiu?
–«Perquè durant molt temps es pensava que innovar era fer tecnologia i vendre-la. Amb els conceptes d'innovació oberta, de fa un parell d'anys, entrem en una nova dimensió: la innovació és un procés social.»
–Per tant?
–«La innovació va molt més enllà de la tecnologia i s'incrusta en les arrels culturals de la societat.»
–Amb quins reptes?
–«No només hem de fomentar la tecnologia sinó que en els propers anys tenim una gran tasca pendent: fomentar un nou referent social i cultural, molt basat en la innovació.»
–El canvi tecnològic ha accelerat l'economia, però per contra estem en entorns financers d'incertesa.
–«Hi ha estudiosos que han definit l'entorn com d'hipercompetitiu, dinàmic, incert, turbulent i imprevisible. I per primer cop en la història del món ens trobem així.»
–Canvis per continuar canviant.
–«El món havia estat sempre previsible: tu naixies el segle XII i eres pagès com els teus pares. Avui dia no sabem què serem el dia de demà, però sí que sabem que tenim grans oportunitats que, bàsicament, es basen en la tecnologia. La tecnologia pot resoldre qualsevol problema de l'ésser humà.»
–Estratègia, qualitat, entorn, talent, recerca... Ho tenim tot?
–«Catalunya és, actualment, l'1% de la producció científica mundial. Estem molt per sobre del que ens tocaria per població. Per tant, en termes absoluts som, realment, una superpotència científica. I això està basat en un model de recerca universitària i no universitària, perquè tenim grans centres d'investigació que són absolutament potents.»
–Ens quines àrees?
–«Fotònica, supercomputació, genòmica... i això poca gent ho coneix. Però estableix unes bases, que hem de fer que es desbordin en l'economia i es transformin en creixement.»
–Quins són els nostres valors?
–«Els valors tradicionals catalans han estat fonamentats en la iniciativa emprenedora. En els últims anys hem perdut una mica aquestes qualitats, però la crisi és una oportunitat perquè torni a aflorar aquesta iniciativa emprenedora tan arrelada que tenim.»
–L'espanta l'economia global?
–«En absolut. Crec que hem de ser capaços de mirar els mercats globals sense deixar de mirar els ulls de les persones.»
–I l'esclat de la Xina i l'Índia?
–«En els últims cinc anys, ens hem adonat que mitja humanitat s'ha convertit en competidora nostra, ja que la Xina i l'Índia són la meitat de la humanitat. Han entrat en un entorn d'economia de mercat, i això és una amenaça i una oportunitat.»
–Amenaça? Oportunitat?
–«L'amenaça és perquè tenim més competència i és oportunitat perquè la competència és progrés. Per això tenim grans mercats potencials per abordar amb les classes mitjanes que generen els països asiàtics. I tenim grans pressions per innovar encara més i diferenciar-nos perquè, justament, aquests països ens fan la competència en totes les dimensions.»
–En què hauríem de millorar?
–«Ens falta ambició. Hem d'elevar el nivell d'aspiracions que tenim.»
–Traiem poc rendiment dels parcs científics i tecnològics?
–«Podríem dir que estan en fases incipients, però han de ser els referents a l'hora de crear sistemes d'innovació locals: Girona, Manresa, Reus, Mataró... han d'activar els seus sistemes d'innovació sobre la base dels parcs.»
–Ha arribat l'hora d'especialitzar els nostres centres tecnològics?
–«Efectivament. Cada cop anirem més a centres competitius internacionalment i que, per ser-ho, han d'estar molt segmentats. És difícil crear un centre global d'un sector. Has de ser algú en alguna cosa, i és un missatge d'estratègia empresarial, ja que a les empreses passa exactament igual: t'has de diferenciar i especialitzar.»
–Què li diuen els empresaris?
–«Home! Hem passat un moment d'irracionalitat dels mercats financers perquè el sistema s'ha col·lapsat. I el sistema financer és una part de la cadena de valors econòmica que és imprescindible. I hi ha molts empresaris que n'han patit les conseqüències.»
–Amb alguna conclusió?
–«Que quan mori l'economia immobiliària i financera, quedarà l'economia de la innovació.»
–Una empresa que li agradi?
– «Un bon exemple és Oryzon Genomics, que ara es troba a Cornellà de Llobregat.»
–I un producte?
–«Ostres! M'agraden molt els productes de Telstar, que fa productes instrumentals de precisió.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.