Societat

Objectiu: donar sang

El Banc de Sang i Teixits es proposa que 1.000 persones donin sang per primera vegada amb l'objectiu d'afavorir el relleu generacional de voluntaris i evitar els dies vall

En Bernat, el rostre visible de la campanya, té tres anys i necessita transfusions de sang cada dues o tres setmanes a causa de la malaltia minoritària que pateix

A Catalunya es necessiten 1.000 donacions de sang cada dia, segons dades del Banc de Sang i Teixits (BST). Aquesta fita s'assoleix, però costa arribar-hi en determinades èpoques de l'any, sobretot a l'agost i durant el Nadal, quan les reserves baixen un 30%. A més, es fa palesa la necessitat que les noves generacions s'afegeixin a aquest gest solidari: només un de cada tres donants és menor de 35 anys, i cada any 25.000 persones deixen de donar sang, la majoria per edat.

És per aquest motiu que el Banc de Sang i Teixits ha centrat els seus esforços a incloure els joves en el sac de nous donants per mantenir l'equilibri de la balança: “Necessitem un relleu generacional. Que els joves, en fer 18 anys, prenguin consciència que, a part de poder votar, també podran començar a donar sang”, explica el doctor Enric Contreras, coordinador del BST. L'objectiu és que 1.000 persones adoptin aquest gest com un fet habitual, ja que cada dia cal fer front a tractaments quirúrgics, quimioteràpies, parts, trasplantats, possibles emergències i altres reptes que compten amb les reserves de sang obtingudes a través de
petits gestos solidaris.

Són imprescindibles per a persones com en Bernat, un nen de tres anys que és la veu i la cara visible d'aquesta iniciativa del BST amb vista al Giving Tuesday de dimarts. En Bernat té deficiència de piruvat-cinasa, una malaltia minoritària i també rara, que indica la falta d'un enzim, el piruvat-cinasa, el responsable de proporcionar energia als glòbuls vermells. Aquesta malaltia afecta una de cada 20.000 persones i es transmet únicament amb dos progenitors portadors. “Només hi ha un 25% de probabilitats de desenvolupar-la, en graus diversos, i el cas d'en Bernat és particularment sever, ja que necessita transfusions cada dues o tres setmanes a tot estirar”, indica la Natàlia, la seva mare. Tot dependrà del que trigui el cos d'en Bernat a destruir els glòbuls vermells defectuosos que fabrica la seva medul·la òssia i que són necessaris per transportar l'oxigen a tots els teixits del cos. Això es tradueix –segons explica en Dani, el pare d'en Bernat– en una anèmia crònica que fa que es passi les hores del pati assegut amb les mestres i que no pugui anar a l'escola a la tarda pel cansament. Per ara, les opcions que tenen de cara als pròxims anys són, primer de tot, l'extirpació de la melsa, que no és en si mateixa una solució, però que podria espaiar considerablement el temps entre transfusió i transfusió. La solució definitiva podria ser el trasplantament de medul·la òssia, una opció complicada que només pot tenir èxit si el donant és germà biològic d'en Bernat, i per aquest motiu estan en espera que la Comisión Nacional de Reproducción Asistida Humana, autoritat competent de l'Estat, els permeti fer una fecundació in vitro. “En Bernat ha rebut més de 50 transfusions de sang, gràcies als donants. Són uns autèntics herois”, diu agraïda la Natàlia.

Pel que fa al perfil del donant, Contreras explica que les dones són més donants que els homes: “Quantitativament, els homes donen més, però això es deu al fet que poden donar quatre cops l'any, mentre que les dones només poden donar tres vegades l'any. La figura del donant és imprescindible en la cadena: per cada donació se salven tres vides. Donar sang és donar vida”, reitera Contreras. Cada dia, el BST desplega unes 30 campanyes, i al llarg de l'any el nombre puja a 4.200 unitats de recollida de sang arreu de Catalunya, que inclouen punts fixos en diversos hospitals com la Vall d'Hebron i el Clínic, i també campanyes en escoles i espais oberts de totes les localitats catalanes.

El BST gestiona la transfusió de sang i teixits en la majoria dels hospitals. “La infraestructura hi és, i l'única cosa que falta és una bossa més estable de donants. Encara hi ha gent que té por. Jo els diria que s'acostin als autobusos i a les tendes i que es fixin en la cara que té la gent que en surt. Tothom està content de poder ajudar. Aquest
és el missatge.”


om?

Qualsevol persona que
tingui entre 18 i 65 anys i
pesi més de 50 quilos es pot adherir a la iniciativa per estrenar-se com a donant.


uè?

La campanya del Banc de Sang fa una crida a la població sobre la necessitat de tenir reserves de sang per tractar casos com el d'en Bernat.


ui?

El Banc de Sang i Teixits s'encarrega d'abastir i repartir la sang a Catalunya, i inclou el banc de teixits, de llet materna i de cordó umbilical.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia