Serveis

Metro sota mínims

La vaga de cinc hores al suburbà redueix la circulació de combois al 20% de l'habitual i causa aglomeracions en algunes estacions

El conflicte laboral a TMB amenaça amb noves aturades durant el Congrés Mundial del Mòbil

El metro de la conurbació de la capital catalana va tenir ahir un matí especialment complicat, a conseqüència de la vaga parcial convocada pel comitè d'empresa de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) pel bloqueig en la negociació del conveni col·lectiu. Durant l'aturada, entre les 10 i les 15 hores, només van circular 22 combois pel conjunt de la xarxa, cosa que representa al voltant del 20% del trànsit d'una jornada laborable. Per evitar una situació de col·lapse arran d'aquesta reducció tan dràstica, TMB va complementar les crides a no utilitzar el suburbà amb mesures com ara tancar una quarantena d'accessos a les estacions, especialment les més concorregudes, les quals, en alguns casos, ja no van obrir un cop va acabar la protesta.

A conseqüència de tot plegat, el volum habitual d'usuaris del metro durant la franja afectada –solen ser uns 340.000– va caure a més de la meitat. Aquesta circumstància va estalviar mals majors, però no va servir per evitar que es registressin aglomeracions en algunes parades i intercanviadors, coincidint sobretot amb el començament de l'aturada. “A Sagrera he hagut d'esperar mitja hora abans no ha passat un metro i, quan ha arribat, ha estat un campi qui pugui”, comentava Enrique García a l'estació d'Urquinaona a tocar de les 12. A aquella hora un marcador assenyalava que el següent tren trigaria fins a 12 minuts a fer cap. La freqüència de pas al conjunt de la xarxa va ser d'uns 20 minuts. Després d'esperes i més esperes, a les 15 hores ja circulaven els 114 combois que ho fan normalment. Van caldre, però, fins a 90 minuts per recuperar una situació de normalitat.

La vaga es va acabar sense incidents i, com sol ser norma, amb valoracions contraposades en funció de la part interessada. Els sindicats van xifrar-ne el seguiment en un 90% dels 3.700 operaris del servei. TMB va rebaixar la xifra fins a un 65%.

En tot cas, la negociació col·lectiva per acordar un nou conveni –l'actual va vèncer al gener– continua encallada i, davant d'això, el comitè d'empresa té previstes més vagues, pels dies 22 i 24 de febrer, coincidint amb el Congrés Mundial del Mòbil. I avui hi ha prevista una altra aturada, del servei de bus, de 10 a 16 hores.

LES FRASES

No necessitem una vaga per asseure'ns a negociar. Ningú creu en els serveis públics més que nosaltres
Mercedes Vidal
presidenta de tmb
Cal un pla contra la precarietat i augmentar salaris després de quatre anys de congelació
Óscar Sánchez
portaveu del comitè de vaga

Manifestació al ritme de Sk-P

Parapetats amb botzines i xiulets, i sota l'espetec eixordador dels petards que van llançar al llarg de la marxa, un miler de treballadors del metro es van manifestar ahir al matí pel centre de Barcelona per denunciar que la falta d'acord sobre el nou conveni consolida una situació de precarització laboral i congelació salarial que, segons els sindicats convocants, s'arrossega des de fa quatre anys i que es contraposa en els increments d'un 14% dels sous i les primes dels directius de la societat. “Fa quatre mesos que intentem negociar un nou conveni i, fins ara, ha estat impossible”, es lamentava el portaveu del comitè de vaga, Óscar Sánchez. La protesta va arrencar des de la plaça Urquinaona i es van repetir consignes com ara “Colau, escolta, el metro està en lluita” i “Boti, boti, boti, directiu el que no boti”. Sota la música d'un gran bafle arrossegat en un carretó, i del qual brollaven cançons com ara Romero el madero, de Sk-P, la marxa va arribar a la plaça Sant Jaume, on una delegació dels manifestants es va entrevistar amb la presidenta de TMB, Mercedes Vidal, que va apel·lar al diàleg per desencallar l'atzucac. També va voler reivindicar que, en els últims mesos, s'han fet “passos molt importants” en pro de la transparència amb relació a les retribucions dels càrrecs directius de TMB. Com a exemple, va posar la baixada d'un 40% del sou del conseller delegat. Ara cobra uns 100.000 euros l'any.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia