la tribuna

Llet a granel, economia i medi ambient

Els estalvis en transport i envasos i l'absència d'intermediaris fan que l'oferta de llet a granel sigui molt interessant

Em permeto suggerir que la llet sigui barata i l'envàs, car

Fa uns dies El Punt informava que empreses de venda de llet a granel preparen l'arribada a mercats de Barcelona i poblacions de l'entorn. El fet no és nou, ja que el mes d'abril d'enguany Salt estrenava la primera màquina expenedora de llet a Catalunya, i a les comarques gironines i al pla d'Osona ja hi màquines de llet a doll. Es parla d'instal·lar aquest subministrament de llet entorn de mercats municipals i supermercats, però es podria estendre a altres llocs. Precisament, a finals del setembre passat, la Unió Europea va reiterar una proposta que moltes administracions sanitàries i educatives ja estan fent i aplicant: retirar les màquines de begudes refrescants de les escoles i instituts que en tenen, i posar a la seva disposició fruita i llet, per promoure una dieta sana entre la població infantil i adolescent. Aquestes expenedores serien adients. Cal que aquesta oferta de llet prosperi, i vull pensar que si es va començar a l'abril i ara hi ha propòsits d'extensió, vol dir que allà on ja es troba va fent forat. Aquesta innovació implica consideracions ecològiques i, fins i tot, econòmiques i també nutricionals.

Per la naturalesa de les empreses subministradores, aquesta llet és de vaques de casa nostra, la qual cosa representa un estalvi de energia, en no gastar-ne gaire per transportar-la al punt de consum. Cal recordar que Edward Goldsmith, escriptor, pensador i activista en defensa del medi ambient, fundador de la revista The ecologist, mort el passat 21 d'agost, ja va posar de relleu en el Manifest per a la supervivència, de l'any 1972, que els costos ecològics del transport (no només el combustible gastat, sinó també el cost de la construcció i manteniment de les vies necessàries) cal que siguin controlats i assumibles. No hem de tornar a transportar la llet o altres coses en carro, ni apuntar-nos a certes utopies d'alguns ecologistes exaltats, però sí que és molt convenient que consumim productes de proximitat, i aquesta llet ho és. Així també contribuirem que els nostres pagesos i ramaders tinguin una sortida digna i degudament valorada per als seus productes.

Per altra banda, el subministrament d'aquesta llet permet estalviar envasos. Ara que es torna a parlar de les bosses dels supermercats, em permeto reiterar-vos el que vaig expressar ja fa mesos en aquestes pàgines: se'n fa un malbaratament, la qual cosa és ecològicament irracional, i els primers culpables són els consumidors, que no són prou responsables pel que fa al medi ambient, i no se'ls acut agafar bosses per anar a comprar i fer-les servir tantes vegades com es pugui. Ara sembla que ja s'hi vol posar una mica de remei. També en els envasos dels aliments, que són una garantia del manteniment de les seves característiques i bon estat de conservació i també una font d'informació sobre la naturalesa dels productes, hi ha alguns malbarataments i hem de valorar que elaborar-los, reciclar-los i/o destruir-los representa uns costos econòmics i ecològics que cal controlar i reduir. França ha fet un primer pas: la llei Grenelle del juliol passat limita els requeriments de l'envasament dels aliments als que siguin necessaris per a la seguretat del producte, la higiene i la logística, sense floritures de promoció i màrqueting. Això pot portar problemes, que inquieten especialment els fervents partidaris de la lliure circulació de productes sense traves, però té la virtut de posar sobre la taula que hi ha envasos d'aliments amb parts supèrflues i alguns malbarataments que cal afrontar, sense extremismes però amb la fita de certes limitacions. També valdria la pena, per cert, que es mirés com s'envasen objectes de regal en general, i quin tipus de bosses es fan servir, per exemple. La llet a doll estalvia envasos tot garantint la seguretat i la qualitat del producte. Caldrà que recuperem l'hàbit de anar a comprar amb alguna ampolla o envàs que tapi bé, potser les velles lleteres. Abans la llet a granel l'havíem de bullir a casa; aquesta d'ara, pasteuritzada, ja no. Les màquines inclouen envasos reutilitzables que es poden comprar. La millor solució és reduir aquest proveïment d'envasos al mínim i que cadascun duri molt temps, si no perdrem un avantatge important d'aquesta forma de subministrament de llet. Em permeto suggerir que la llet sigui barata i l'envàs, car. En definitiva, els estalvis en transport i envasos i, sobretot, l'absència d'intermediaris, han de contribuir a tenir llet a preu raonable, per al ramader i per al consumidor.

Millorar l'accés a un aliment com la llet, important per a la nostra alimentació (malgrat algunes brames que circulen), mereix també consideracions nutricionals. Amb el vostre permís, en seguiré parlant.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.