Salut

L'alerta pel mosquit tigre preveurà també el del Zika

L'aplicació per a mòbils per avisar de la presència de mosquits inclourà també el que transmet el virus del Zika

La Fundació La Caixa, el Creaf i Salut amplien el seguiment dels insectes

Només mesures per lluitar contra el virus del Zika. El nou sistema d'avís Mosquito Alert amplia el seguiment i el control dels mosquits invasors i actualitza l'anterior projecte Atrapa el Tigre. L'aplicació per a mòbils inclourà el mosquit transmissor de malalties com ara el Zika, la febre groga i el chikungunya, que només tenen presència a Europa pel trasllat de persones que han viscut a Llatinoamèrica, però que els científics pronostiquen que arribaran a l'Estat molt fàcilment.

La nova plataforma presenta un sistema d'alerta anticipada a l'arribada del mosquit del Zika a partir de la col·laboració ciutadana i poder detectar ràpidament el nucli d'origen d'aquesta espècie. “Amb el mosquit del Zika el que pretenem és tenir un sistema preparat perquè el primer ciutadà que el vegi ens ho pugui notificar ràpidament”, va afirmar el doctor i investigador d'Icrea Frederic Bartumeus.

El projecte Mosquito Alert continuarà controlant la presència del mosquit tigre, tal com feia l'anterior projecte Atrapa el Tigre. El tigre es va detectar per primera vegada el 2004 i s'ha instaurat amb abundància a tota la Mediterrània.

L'aplicació serveix perquè els ciutadans que descobreixin la presència del mosquit tigre o del mosquit del Zika ho adverteixin a través de l'aplicació i, si en tenen la possibilitat, li facin una fotografia. Si els investigadors validen la presència dels mosquits invasors, ho informen a les administracions i s'activa el pla per combatre'ls. De moment, l'aplicació està disponible en format Android i d'aquí a un mes ho estarà també per als iPhones. Les fotografies que envien els ciutadans van tenir un encert del 16% el 2014 i del 40% el 2015. A més, l'aplicació també disposa de la informació necessària per saber com són les dues espècies. Segons el conseller de Salut, Antoni Comín, la plataforma té l'objectiu “d'explicar als ciutadans que el risc del mosquit del Zika es pot gestionar i que estem preparats per gestionar la seva arribada”.

Mosquito Alert disposarà d'un finançament anual de 200.000 euros durant tres anys proporcionat per la Fundació Bancària La Caixa.

LA XIFRA

189
municipis
catalans han detectat mosquits tigre, la comunitat on n'hi ha més, seguida del País Valencià.

Salut negocia un acord amb el Baix Llobregat

Comín va aprofitar la presentació de la plataforma per anunciar que Salut està negociant amb el Consell Comarcal del Baix Llobregat un finançament estable per dur a terme les accions necessàries de prevenció i de tractament per la presència dels mosquits invasors. El president del Consell Comarcal, Josep Perpinyà, havia denunciat que el Servei de Control de Mosquits només es pot mantenir un finançament estable i va alertar del perill que suposa per a la salut pública prescindir d'aquest serveis. Per Comín, “frenar l'expansió dels mosquits al Baix Llobregat és primordial, ja que és una zona d'alt risc” que actua de fre sobre tota l'àrea metropolitana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia