la contra

Premi literari Soler i Palet

Terrassa ultima un certamen de relats històrics en la commemoració del 150è aniversari de l'historiador

La Casa. Dimecres es va inaugurar l'exposició La Casa Soler i Palet, que s'estructura en quatre àmbits que guien el visitant a través de la història del que va ser l'habitatge de l'historiador, que va deixar en testament a la ciutat. Va ser inaugurada com a biblioteca museu municipal el 1928.

Josep Soler i Palet (Terrassa, 1859 – Barcelona, 1921) va crear els primers certàmens literaris a Terrassa, entre 1890 i 1894. Coincidint amb la commemoració del 150è aniversari del seu naixement, l'Ajuntament de Terrassa està ultimant el premi literari Josep Soler i Palet. El regidor de Cultura, Amadeu Aguado, va avançar-ho dimecres passat durant un dels actes de celebració del naixement de l'historiador i escriptor, l'exposició La Casa Soler i Palet. Aguado va indicar que es tracta d'un certamen de relat històric de la ciutat, que es donarà a conèixer per Sant Jordi i que es lliurarà aprofitant la presentació de les activitats de la biblioteca. «Ens volem comprometre una mica més amb la figura de Soler i Palet amb aquest premi», va subratllar el regidor de Cultura.

Soler i Palet va cursar estudis de notariat, com el seu pare, però no va seguir la carrera, sinó que va emprendre una vida d'intensa activitat intel·lectual, social i política, orientada bàsicament a l'impuls i la difusió de la cultura catalana.  Casat el 1885 amb Elisea Casanovas i Ubach, no va tenir descendència. El director de l'Arxiu Històric Comarcal, Pere Puig, va recordar que en els més de 700 articles que va escriure es va guiar per tres idees: «Catalunya, cultura i Terrassa.» De fet, el seu neguit per conèixer la realitat de Catalunya el va porta a estudiar la història de la seva ciutat i a publicar textos diversos que culminen en la Contribució a la història antiga de Catalunya. Egara. Terrassa, que va presentar a la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, en el seu discurs d'ingrés com a acadèmic el 1906. També va escriure innumerables articles de temes històrics diversos, la majoria sobre Terrassa. Així mateix, va participar activament en els moviments polítics i socials de la seva època. Va ser president de l'Ateneu Terrassenc i va crear el Boletín del Ateneo Tarrasense. A més, va fundar el Centre Català de Terrassa i el seu butlletí. Es va implicar en la creació de l'Agrupació Regionalista de Terrassa. Va col·laborar amb Josep Ventalló en la fundació del diari El Tarrasense, i posteriorment va crear i dirigir el setmanari Egara. El van nomenar membre del nou Patronat de Museus i Arxius Municipals, en què va ser president de la Secció d'Art Antic i Modern fins al 1919. Va impulsar la creació de la Galeria de Terrassencs Il·lustres. Ell mateix va ser promogut a formar-ne part el 1932. També va ser elegit regidor de l'Ajuntament de Terrassa el 1893. Puig va recordar que era «incansable», ja tenia «molta capacitat de treball». Segons una grafòloga gironina, l'intel·lectual terrassenc tenia un pensament «àgil, una bona imaginació, era impulsiu, però al mateix temps li agradava el rigor».

L'homenatge a l'historiador i escriptor continuarà a la ciutat amb una visita guiada pel fons del llegat de Soler i Palet al castell cartoixa de Vallparadís demà dissabte, dia 24, a les onze del matí, i amb una conferència i mostra de documents biogràfics a l'Arxiu Històric Comarcal el dijous 5 de novembre a les set de la tarda.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.