Els estudiants de la UdG no saben qui es presenta al rectorat ni el dia de les eleccions

Una enquesta a 150 alumnes constata el desconeixement del procés electoral i de la política universitària

Els estudiants de la Universitat de Girona es mostren desinformats i desinteressats en vista de e les imminents eleccions al rectorat. Una enquesta realitzada a 150 estudiants de la universitat reflecteix que la majoria dels alumnes desconeixen el dia de les eleccions, així com els candidats que aspiren al càrrec.

Les dades són força alarmants en termes de participació estudiantil en el procés electoral. Tan sols 4 alumnes del total de la mostra són coneixedors del dia de les eleccions i 26 les emmarquen al mes de novembre. La resta dels estudiants afirmen que han vist anunciades les eleccions a la web de la universitat però no han aprofundit en el tema. «Ja en tinc prou de saber els noms dels professors», comenta una estudiant d'economia.

Pel que fa l'interès per participar en les eleccions, només 17 persones expressen la voluntat ferma d'anar a votar tot i no conèixer els candidats que es presenten.

El panorama no és menys decebedor pel que fa a la participació estudiantil fora del període electoral. Tan sols 26 dels 150 enquestats coneixen el nom de la rectora actual, Anna Maria Geli, qui ocupa el càrrec per quart any consecutiu. De la resta, només 7 estudiants saben que es tracta d'una dona i 117 admeten que no saben qui és la màxim responsable de la gestió de la universitat.

La majoria dels enquestats associen aquest desconeixement al fet de sentir-se desinformats: «No tenim informació a l'abast», explica un estudiant d'arquitectura tècnica. D'altres, en canvi, manifesten que s'abstenen de participar com a aposta personal per manifestar el seu desacord amb la política de la universitat: «Quan va entrar el pla de Bolonya, molts ens hi vam oposar. Però de què ha servit? De res», afirma contundentment una estudiant d'arquitectura.

JOEL VIETA ESTUDIANT D'EMPRESARIALS

«Els candidats haurien de ser més propers»

ANNA VIÑAS
Fa dos anys que és estudiant de la UdG. Sap com es diu la rectora actual?
–«Ni idea, no m'interessa gens.»
–Sap si se celebraran eleccions al rectorat?
–«No, no em sona, però és que no hi dono cap importància, a aquest tema.»
–Les eleccions seran el 17 de novembre, té intenció d'anar a votar?
–«Segur que no.»
–Si no sap que hi haurà eleccions al rectorat, ho atribueix a una falta informació per part de la UdG?
–«Em sona que tota la informació està penjada al web, però jo no tinc internet a casa i, per tant, tinc dificultats per arribar a aquesta informació.»
–L'interessa la política que es fa a la Universitat?
–«No gaire perquè els que manen sempre fan allò que volen i els estudiants no tenim poder de decisió. Crec que caldria que els candidats donessin més informació i de forma més propera, ja que hi ha molts temes que ens queden molt lluny.»
–Què els demanaria, als dirigents de la Universitat?
–«Que fossin més propers i que els que es presenten a les eleccions vinguessin a les diferents facultats a explicar el seu programa.»
–Creu que els estudiants també són responsables de no interessar-se pel que passa a la Universitat?
–«No, sobretot és culpa dels qui manen, que no ens deixen tenir poder de decisió ni ens donen prou informació.»
GISELA MUÑOZ ESTUDIANT DE GESTIÓ I ADMINISTRACIÓ PÚBLICA

«Els estudiants no tenim poder de decisió»

ANNA VIÑAS
Aviat se celebraran eleccions al rectorat. Coneix el nom de qui es presenta?
–«No, no en tinc ni idea de qui és.»
–Però sap quin dia seran les eleccions?
–«No, sé que n'hi ha perquè ens han enviat un correu electrònic des de la universitat però no tinc ni idea de la data.»
–Pensa anar a votar?
–«No, no hi aniré. El primer any que estava a la universitat volia anar a votar però ja havien tancat les urnes i després ja no he tornat a tenir interès.»
–Coneix quines funcions fa el rectorat?
–«No.»
–De qui creu que és la responsabilitat?
–«Tant dels qui ocupen llocs al rectorat com dels estudiants que no ens interessem per aquests temes tot i que tenim informació a l'abast.»
–L'interessa la política universitària?
–«No, no m'interessa perquè els estudiants no ens veiem representats per la gent que està al rectorat. Els dirigents són molt poc accessibles. Crec que els estudiants no tenim poder de decisió.»
–Per què creu que els estudiants no tenen poder de decisió?
–«Per exemple, ens vam manifestar i vam fer moltes queixes contra el pla de Bolonya però finalment ens l'han acabat imposant sense respectar l'opinió dels estudiants, professors...»
–Què creu que s'hauria de canviar del funcionament de la universitat?
–«Per començar, canviaria el pes del vot dels estudiants, hauria de ser molt més important i decisiu.»

El consell d'estudiants

Irene ramentol

El consell d'estudiants és un òrgan que, des de l'any 1993, és l'encarregat de promoure la participació dels estudiants en la comunitat universitària, així com en els òrgans que la governen. El constitueixen els portaveus escollits en les eleccions al claustre de la Universitat, tot i que manté la porta oberta a tots aquells estudiants que hi volen participar. S'estructura al voltant d'òrgans unipersonals, que responen a la figura dels coordinadors, i òrgans col·legiats. Les principals funcions que ha de dur a terme són: assessorar els nous estudiants, programar activitats al llarg del curs, promoure l'associacionisme i atendre els estudiants a través de les delegacions repartides per les facultats. Tradicionalment té molt poca participació dels estudiants.

«S'ha de despertar l'interès dels alumnes»

irene ramentol

Anna Maria Geli, actual rectora de la UdG i candidata a la reelecció, valora que és massa prematur treure conclusions dels resultats de l'enquesta. La rectora anuncia que la comissió electoral té previst fer campanya per a les eleccions per tal de despertar l'interès dels estudiants. Anna Maria Geli recorda que a les darreres eleccions va haver-hi un 18% de participació dels estudiants a la UdG. La rectora afegeix a la valoració dels resultats que és molt positiu que hi hagi 17 estudiants disposats a anar a votar. Pel que fa a la queixa manifestada per alguns enquestats de no poder incidir en la gestió de la universitat, Geli afirma que si bé és cert que en algunes comissions de treball els estudiants denuncien tenir una representativitat escassa, està previst revisar els estatuts de la universitat abans del 2010 per tal d'ajustar-los a les necessitats dels estudiants. Segons la rectora, el seu equip de govern ha treballat molt per implicar els estudiants a la universitat: «Estic molt disposada a promoure la participació estudiantil.»

«Cal promoure la participació»

Irene ramentol

Manel Poch, l'altre candidat a les eleccions al rectorat i oponent de Geli, considera que les enquestes mostren un clar desconeixement dels estudiants pel que fa als òrgans de govern i les persones que els gestionen. Poch admet que es tracta d'un problema estès arreu de les universitats, però afegeix que és una assignatura pendent que cal superar. El candidat a rector afegeix que és necessari promoure la participació dels estudiants dins de les comissions i dels òrgans institucionals, promoure l'associacionisme estudiantil, així com transmetre'ls la voluntat d'establir un vincle de diàleg. També subratlla el fet que es tracta d'un problema recíproc i de responsabilitat compartida entre la institució i els estudiants que perjudica la universitat. El candidat manifesta el seu desacord pel que fa a les queixes d'alguns estudiants respecte a la poca representativitat en el si dels òrgans institucionals: «A vegades, el problema no és tant el percentatge, sinó el fet que a l'hora de la veritat falten estudiants per cobrir les places.»

«No s'admeten veus crítiques»

Irene ramentol

Jordi Gasulla, coordinador del consell d'estudiants de la UdG, manifesta que els resultats de l'enquesta són la constatació de la manca de política de participació per part de la institució: «Durant aquest temps –i especialment el darrer any amb les protestes estudiantils contra l'adaptació dels estudis al procés de Bolonya de forma precipitada i gens participativa– el rectorat no només no s'ha esforçat a fer conèixer als estudiants el seu paper a la universitat, sinó que en més d'una ocasió ha boicotejat sorprenentment la seva participació.» Gasulla afegeix que la desinformació que manifesten els estudiants a les enquestes és fruit d'una actitud de desinterès per part de l'equip del rectorat per tal de no admetre veus crítiques en el si del claustre de la universitat. «Sense anar més lluny, si totes les places d'estudiants al claustre haguessin estat cobertes, l'informe anual de gestió de la rectora no hagués estat aprovat, causant així una situació de deslegitimació de les accions del rectorat durant l'últim any.»

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.