Societat

Pla per recollir el 45% de residus electrònics

Uns 600 comerços s'afegiran als punts de recollida que ja hi ha en servei

El govern espera recollir el 45% de residus d'aparells elèctrics i electrònics el 2016 mitjançant una campanya que inclourà dues fases. La primera consistirà en la instal·lació de punts de recollida en uns 600 comerços repartits per tot el país, amb la prèvia formació dels seus responsables. La segona fase consistirà en la conscienciació de la societat bo i donant a conèixer la campanya a partir del mes de maig. 

La possibilitat de portar aquest tipus d'aparells electrònics vells als punts de venda es convertirà, per tant, en una alternativa als centres de recollida de residus que ja hi ha en servei, segons recordaven el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i el director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, en la presentació del projecte.

El 2014 s'estima que es van vendre 76 milions de quilos d'aparells elèctrics i electrònics, una xifra que va pujar als 83 quilos el 2015, ja que “el mercat d'aquests dispositius està en creixement constant”, segons confirma Tost. Per aquest motiu, enguany el propòsit és recollir el 45% de la mitjana del pes d'aparells introduïts al mercat entre el 2013 i el 2015, en relació amb el 27,6% recollit el 2014. Amb vista al 2017, l'objectiu pujarà fins al 50%, i per al 2018 serà del 55%.  Els dispositius dipositats en els punts de recollida seran transportats a una planta de tractament, on n'extrauran els components perillosos i se separaran els diferents materials per poder-los reutilitzar.

Menys de l'1% d'aparells tenen una segona vida

L'estat suspèn en el reciclatge d'aparells electrònics. Segons l'informe CWIT de les Nacions Unides, som a la cua d'Europa pel que fa al tractament i recuperació d'aquesta mena de materials, amb Xipre i Romania únicament amb pitjor bagatge. Menys de l'1% dels productes que es reciclen acaben tenint una segona vida útil i el 80% de les deixalles electròniques no es reciclen correctament, amb tot el que això representa. Segons aquest estudi, a l'Estat cada any es generen 600.000 tones de residus entre electrodomèstics, mòbils, ordinadors i altres dispositius, sense diferenciar els que s'han de llançar dels que encara funcionen i es podrien reutilitzar d'alguna manera.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia