Serveis

ERC denuncia mancances en la recollida de deixalles porta a porta prevista a Vic

Els republicans no aprovaran al ple el projecte de l'equip de govern

Amb el sistema de contenidors actual, voldrien arribar al 65% de recollida selectiva

ERC-Som Vic està a favor de la recollida d'escombraries porta a porta, però no del projecte que defensa l'equip de govern de la ciutat. Així ho ha fet constar en un extens document que recull diverses mancances i que ahir ERC va voler mostrar davant una escala de la comunitat de veïns Sánchez Arjona de Vic, formada per més de tres-cents pisos, on viuen més de set-centes famílies.

El grup municipal d'ERC-Som Vic denuncia, entre altres coses, falta de personal. Per implantar el porta a porta calcula que caldrien 40 treballadors en la fase prèvia informativa (1/1.000 habitants) i entre vuit i deu persones més (1/5.000 habitants) per fer el seguiment posterior a la posada en marxa del porta a porta. També critica que els contenidors comunitaris en edificis de gran densitat d'habitatges, on no n'hi pugui haver d'individuals a l'exterior, hagin d'estar a l'entrada de l'escala i la seva neteja no vagi a càrrec de l'Ajuntament.

La col·locació de dues estacions d'emergència (una al nord i l'altra al sud de la ciutat) “per donar sortida als ciutadans que no poden complir amb els horaris de recollida”, segons el regidor Joan Ballana, i la implantació d'un camió que fes aquesta funció de forma itinerant serien altres propostes que els republicans fan. Al mateix temps ERC-Som Vic proposa “adaptar la boca de totes les papereres” –que n'hi hauria d'haver més– perquè no s'utilitzin com a contenidors, i subministrar bosses de compostatge de franc que es finançarien amb la taxa d'escombraries.

L'alternativa d'ERC-Som Vic al projecte porta a porta de l'equip de govern per als tres anys vinents es basa a continuar amb els contenidors al carrer però incloent-hi alguns incisos. “És urgent fer una campanya porta a porta per explicar la recollida selectiva que es fa actualment” i aconseguir que el percentatge de reciclatge passi del 48% actual al “60% o 65% en acabar el mandat”. També caldria actuar amb l'empresa concessionària actual, que “no està complint amb el manteniment i reposició dels contenidors que estan en mal estat, sobretot els de multiproducte”, comenta Ballana. Amb vista al pròxim mandat, el principal grup a l'oposició de l'Ajuntament de Vic plantejaria un servei de recollida porta a porta 100% públic o municipal: “No volem dependre de Cespa.” ERC-Som Vic remarca que fa temps que treballa en la llista de mancances, després de conèixer realitats d'altres municipis catalans i de ciutats com ara Parma.

Una temeritat, si no hi ha consens polític

“Hem arribat al cap del carrer”, conclou el regidor Joan Ballana amb referència a la posició del seu grup respecte al sistema de recollida porta a porta a Vic: “El resum de l'equip de govern és que aquestes mancances no s'atendran.” Per això ERC-Som Vic votarà en contra del porta a porta que presentin CiU i el PSC al ple municipal. Ballana subratlla que “seria una temeritat implantar-lo sense consens polític”, ja que hi ha altres grups municipals que també s'hi han mostrat contraris, i insisteix que “un fracàs del porta a porta a Vic vol dir també a les ciutats mitjanes”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia