Infraestructures

Els nous trens Lleida-la Pobla es fan esperar

No estan homologats per circular pel tram de la xarxa estatal

Els dos nous combois adquirits per FGC per a la línia ferroviària Lleida-la Pobla de Segur no podran entrar en servei dissabte, ja que encara no disposen de l'homologació tècnica necessària per poder circular pels 1,9 quilòmetres de la línia que discorren per la ciutat de Lleida, des de l'estació Lleida-Pirineus, i que formen part de la xarxa estatal d'interès general, a diferència de la resta de la línia traspassada a la Generalitat, per la qual els nous trens ja podrien circular.

Amb l'objectiu de superar tots els requeriments tècnics establerts i d'obtenir aquesta certificació, el govern va contractar l'empresa certificadora internacional Belgorail, que s'havia compromès que FGC disposaria d'aquesta autorització el mes d'abril, fet que no ha estat així. Així ho va explicar ahir el secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, acompanyat del president de FGC, Enric Ticó, i del delegat del govern a Lleida, Ramon Farré.

Territori i Sostenibilitat no vol fixar una nova data per a la posada en servei dels nous trens fins que s'obtingui aquesta homologació, que podria ser “cosa de dies o setmanes”. Font no va voler assenyalar cap responsable d'aquesta situació, però si que va reconèixer que “s'ha pecat d'optimisme”, especialment l'empresa certificadora contractada per FGC.

Font va destacar la col·laboració obtinguda tant de l'Agència Estatal Ferroviària com d'Adif i Renfe perquè es poguessin assolir els requeriments abans de la data anunciada pel govern per a la posada en servei dels nous trens. Així mateix, va remarcar que els trens adquirits per FGC a la firma suïssa Stadler per a la línia de la Pobla “no han operat mai” a la xarxa ferroviària estatal d'interès general i, per això, la seva homologació és la primera que es fa a l'Estat, al marge dels trens operats per Renfe.

Tot i que els nous combois ja podrien circular per la vuitantena de quilòmetres restants de la línia, entre la capital del Segrià i la Pobla de Segur, que són titularitat de la Generalitat –i per als quals ja es disposa de l'homologació–, Territori i Sostenibilitat i FGC han optat per ajornar la posada en circulació dels nous trens mentre esperen obtenir aquesta homologació, “que podria ser cosa de dies o setmanes”, segons Font.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia