Medi ambient

Fracàs de la selecció de la brossa en origen al Vendrell

Un 90% del que els ciutadans llencen al contenidor del rebuig és material compostable, reciclable o reutilitzable

L'Ajuntament fa una anàlisi en nou punts del municipi per emprendre accions

Un 53,65% dels residus trobats als contenidors de rebuig de nou punts del municipi del Vendrell són restes compostables, el 10% de les quals són aliments en mal estat. La resta de la brossa analitzada correspon a brossa reciclable (36,73%), restes que s'haurien d'haver portat a la deixalleria perquè són materials perillosos i un elevat percentatge d'envasos, embalatges i productes superflus i innecessaris.

L'anàlisi la va fer l'àrea de Medi Ambient, Sostenibilitat i Serveis Ambientals de l'Ajuntament del Vendrell amb el suport de l'Estratègia Catalana Residu Zero. La brossa analitzada es va obtenir dels contenidors de rebuig de la plaça Nova, la plaça del Mercat, la plaça de la Sardana, la rambla Josep Cañas i Cañas, la plaça de les Palmeres (Sant Salvador), la plaça Germans Trillas (Coma-ruga), el carrer de les Torretes (Nou Vendrell), el carrer del Ter (Eixample) i la plaça Major (Sant Vicenç de Calders).

En aquesta acció es van agafar les bosses del contenidor i es van classificar els residus en funció de la gestió que seria desitjable: compostar, reciclar, fer-ne un tractament especial o enviar-la a rebuig.

La sorpresa va ser que només un 9% dels residus que es generen a la ciutat se separen correctament. I la part més preocupant en pes és la que correspon a les restes de menjar. Malgrat que la brossa orgànica és una de les més fàcils de separar, continua a la bossa del rebuig. Per això, des de l'Ajuntament s'insisteix en el fet que la brossa orgànica es transforma en compost, que és un adob molt valuós, mentre que, si es llença amb el rebuig, s'incinera i genera partícules contaminants que embruten el medi ambient.

LA XIFRA

10.000
tones de residus
reciclats generen 250 llocs de treball, mentre que en abocadors o incineradores en generen 40.

Els envasos i la selecció a les llars

La selecció de la brossa en origen consisteix a traslladar la responsabilitat de la classificació a les llars. Això suposa una inversió dels ajuntaments en formació i conscienciació. Els envasos són una prioritat de l'administració i cada vegada més és conscient que hi ha un elevat percentatge d'envasos i embalatges que són prescindibles. Fomentar la compra a granel o l'ús de bosses reutilitzables és útil però fa falta un compromís en el redisseny dels objectes seguint criteris de producció neta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia