Societat

política internacional

frança

A Perpinyà, bloquegen el TAV de París a Madrid i les entrades a l'autopista

Les mobilitzacions sindicals a la Catalunya del Nord contra la reforma laboral francesa van ser les més importants des que va començar el conflicte

La mobilització sindical contra la reforma laboral
a l'Estat francès va arribar ahir al punt àlgid a les comarques catalanes sota administració francesa. Les seccions nord-catalanes dels sindicats contraris a la reforma laboral del govern socialista de Manuel Valls van pertorbar el funcionament de tots els mitjans de transport al voltant de Perpinyà. Autopista, carreteres, trens, autobusos i avions van ser paralitzats en un moment o altre de la jornada d'ahir.

Cues importants

A primera hora es van crear cues importants en totes les carreteres d'entrada i sortida de la capital nord-catalana a causa dels piquets de les organitzacions sindicals, que van bloquejar, sobretot, els peatges nord i sud de l'autopista al seu pas per Perpinyà. Els manifestants impedien la circulació de camions i deixaven passar els vehicles particulars
un per un, per un sol carril i en hora punta. Policia i gendarmeria regulaven la circulació per indicar als automobilistes circuits alternatius per no bloquejar l'autopista.

Una operació cargol, també a primera hora, va bloquejar la carretera de
la costa, entre Canet de Rosselló i Castellrosselló a l'entrada de la ciutat. Els piquets de la vaga van bloquejar fins a les onze del matí el dipòsit d'autobusos de la CTPM (Companyia de Transports Perpinyà Mediterrània) que dóna servei a tota l'àrea metropolitana de Perpinyà.

Uns cinc-cents manifestants dels sindicats FO (Force Ouvrière), CGT (Confédération Générale du Travail), CNT-66, Solidaires i FSU (Fédération Syndicale Unitaire) –amb el reforç d'estudiants dels liceus i la Universitat de Perpinyà– es van manifestar des de la plaça Catalunya fins a l'estació ferroviària El Centre del Món, on es van instal·lar a les vies per impedir la sortida del TGV procedent de París en direcció a Barcelona i Madrid. Aquesta ocupació de les vies va provocar importants retards en la circulació dels TAV durant tot el dia. Al mateix temps, l'estació d'autobusos, veïna a la del tren, també va ser bloquejada i s'hi va impedir la circulació dels autocars de línia amb destinació a la Marenda, el Vallespir, la Cerdanya, el Conflent i el Capcir. El bloqueig va durar fins a la una del migdia.

Trànsit aeri

El trànsit aeri també es va veure afectat per les mobilitzacions. La vaga dels controladors aeris va provocar retards de gairebé una hora en els vols Perpinyà-París i es van anul·lar els vols de Ryanair provinents de Bèlgica i Irlanda.

A les ciutats occitanes veïnes de la Catalunya del Nord també hi va haver manifestacions convocades per sindicats i estudiants, però en aquest cas no es van produir els bloquejos i les pertorbacions que van tenir lloc a Perpinyà.

A Narbona es van manifestar set-centes persones i a Carcassona, dues-centes. El bloqueig dels carburants que ha afectat bona part de l'Estat francès –sobretot el nord– no ha arribat fins a la Catalunya del Nord i el Llenguadoc. Ahir només algunes estacions de servei de Carcassona i Perpinyà van quedar sense gasoil, però van ser abastides al cap de poques hores.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia