Societat

transports

vaga

TMB avisa que pot tancar el metro si perilla la seguretat

Considera insuficients els serveis mínims dictats per a les vagues parcials convocades fins dijous

Ahir va tornar a haver-hi aglomeracions i es va regular el flux de passatgers en algunes estacions

Els usuaris del metro de Barcelona van haver de fer front ahir a un altre dia d'andanes atapeïdes i de combois plens de gom a gom, en la primera jornada de vagues parcials que els treballadors del suburbà han convocat per aquesta setmana. Fins dijous, en concret, hi haurà aturades substancials sobretot en les hores punta, amb uns serveis mínims que estan garantint la circulació del 40% o el 20% dels combois, segons la franja horària. Una oferta que Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) veu “insuficient” per absorbir la demanda habitual durant les hores d'afectació. “Al matí hem viscut situacions lamentables i es poden donar moments en què, per temes de seguretat, que per a nosaltres és la prioritat, ens puguem veure obligats a tancar el metro”, va recordar ahir a Catalunya Ràdio el director del metro, Marc Grau. Seria l'última opció, segons fonts de TMB, que van matisar que primer es poden prendre altres mesures, com ara regular l'accés a les andanes.

Les afectacions van tenir lloc entre les set i les nou del matí, entre les quatre i les sis de la tarda i entre dos quarts de nou i dos quarts d'onze de la nit, i alguns viatgers van mostrar més paciència que d'altres. És el tercer període de vaga que es convoca en tres mesos –el primer va coincidir amb el Congrés Mundial del Mòbil– i ahir es van tornar a produir aglomeracions. Al matí es va haver de regular el flux de viatgers als enllaços de les estacions de Sants, la Sagrera i Sagrada Família per evitar que se superés la capacitat de les andanes, operació que es va repetir a la tarda a Diagonal. TMB va calcular en un 19% el descens d'usuaris al matí –respecte a un dia laborable normal–, xifra que es va elevar fins al 30% a la tarda.

Grau va demanar “sensibilitat” a la Generalitat a l'hora de decretar els serveis mínims, i també que es revisin els criteris. “És molt important respectar els drets de tothom , però cada dia movem 1,3 milions de persones i, amb uns serveis mínims del 20%, es poden imaginar la capacitat que tenim per entomar-ho”, va afirmar. El secretari general del Departament de Treball, Josep Ginesta, va admetre també a Catalunya Ràdio que cal revisar-los i va dir que esperen fer-ho “en els propers mesos”. Les noves vagues dels treballadors del metro arriben després que rebutgessin el preacord pactat per la direcció de l'empresa i el comitè, i coincideixen amb el Primavera Sound, que atreu milers de visitants. El dia més complicat serà dijous, ja que només circularan un 20% dels trens entre les nou i les dotze del migdia.

Uns grafiters alteren el servei a l'L5

La línia 5 del metro va quedar ahir sense servei entre les estacions d'Horta i Vall d'Hebron des de les vuit del matí fins a les quatre de la tarda –vuit hores–, després que sis grafiters accedissin als túnels. La incidència, doncs, es va sumar a l'aturada convocada pels treballadors al matí. Segons van informar TMB i els Mossos, els joves suposadament van entrar-hi per fer grafits en trens que estaven estacionats per la vaga i haurien trencat els cables d'unes càmeres. En ser descoberts, van fugir per l'interior de les instal·lacions i es va activar un dispositiu de recerca en què van participar els Mossos, la Guàrdia Urbana, els Bombers de Barcelona i seguretat del metro. Els sis joves van ser detinguts i TMB ha presentat una denúncia pels danys ocasionats. Mentre va durar la incidència, es va recomanar utilitzar les línies de bus, fins que a dos quarts de dues de la tarda es va establir un servei especial d'autobusos. A la tarda, van tornar a entrar grafiters a les instal·lacions de l'L5, en aquest cas a Cornellà Centre. Els joves van sortir per decisió pròpia i la circulació de trens va quedar aturada mitja hora fins a Can Boixeres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia