Societat

barcelona

mobilitat

El metro preveu fer vaga també durant el Sónar

El comitè convocarà entre avui i dilluns més aturades coincidint amb el festival, que es fa a mitjan mes

Menys aglomeracions en el quart i últim dia de vaga

La manifestació dels treballadors del metro –uns tres-cents– pel centre de Barcelona va posar punt final ahir als quatre dies d'aturades parcials convocats aquesta setmana al suburbà, en el marc de la negociació pel nou conveni col·lectiu. El conflicte ha provocat quatre períodes de vaga aquest any i les converses continuen estancades. “Hem de seguir lluitant pels nostres drets”, va advertir ahir el president del comitè d'empresa, Antonio Ceballos. Tot seguit, va avisar que entre avui i dilluns formalitzaran la convocatòria de més aturades coincidint amb el festival de música avançada Sónar, que se celebra del 16 al 18 de juny.

El comitè es tornarà a reunir amb la mediadora dilluns al matí –a petició d'ella i sense que hi sigui la direcció de l'empresa– i és probable que les properes aturades es convoquin llavors, ja que aquell dia es preveu que els empleats del telefèric de Montjuïc –també de TMB– convoquin vaga per Sant Joan. Una opció que el comitè del metro tampoc descarta. “Amb el telefèric, les tres empreses de TMB estan en vaga”, va explicar Ceballos. Ho va dir tenint en compte que les aturades es traslladen avui als autobusos, ja que alguns sindicats han convocat vaga parcial entre les deu del matí i les sis de la tarda.

“No a la precarietat”

La manifestació dels empleats del metro va arribar fins a la plaça Sant Jaume, on es van concentrar davant de l'ajuntament. La marxa va avançar darrere d'una pancarta en què es podia llegir: “No a la precarietat, no a la congelació salarial i contra la reforma laboral”, i entre els manifestants hi havia l'edil de la CUP Josep Garganté, que avui farà vaga com a conductor d'autobús. La plantilla vol millores salarials i la conversió dels contractes parcials a jornada completa i indefinits.

Les aturades d'aquesta setmana han arribat després que els treballadors rebutgessin –dijous passat– una proposta de la mediadora que millorava l'oferta salarial i avançava en algunes qüestions relatives a la contractació. Ara bé, també fixava una treva d'un any en la convocatòria de vagues per seguir negociant. “L'Ajuntament hauria de fer un pas endavant i no exigir-nos que renunciem a cap dret fonamental, com és el dret a la vaga, per arribar a un acord provisional fins que s'acabi de negociar el conveni”, va etzibar Ceballos.

L'última jornada de vaga va acabar ahir a la tarda, amb menys aglomeracions de passatgers a les andanes respecte a les registrades en els dies anteriors. “Estem molt agraïts a la ciutadania, no estem tenint cap problema”, va dir Ceballos, que va acusar TMB de no informar bé els usuaris. També es va referir a les aglomeracions i al fet que l'empresa avisés de la possibilitat de tancar el metro si perilla la seguretat. “A la Barceloneta, a l'estiu, hi ha aglomeracions; tanquem el metro quan la gent vol anar a la platja? Si no podem donar més servei no el podem donar”, va sentenciar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia