Retorn a Barcino

El Museu d'Història inaugura avui la via sepulcral romana de la plaça Vila de Madrid

L'any 1954, les obres de construcció d'un edifici d'habitatges a l'actual plaça Vila de Madrid van fer emergir del subsòl barceloní una bona pila de tombes de l'antiga necròpoli de Barcino: una colla de segles després, tornaven a rebre llum les tombes de Fabia Agathonice, Cornelia Cosme... i d'una trentena més de romans i romanes, la majoria de classe humil, que en els seus epitafis suplicaven atenció als viatgers que arribaven a la ciutat per aquella via tan agradable –era un vistós i frondós jardí– tant per a les ànimes vives com per a les mortes. «Si no t'és molèstia, vianant, atura't i llegeix», diu una de les inscripcions funeràries, ja que, segons creences romanes, si algú es molestava a llegir-les insuflava nova vida als difunts.

I molta més vida que tindran a partir d'avui, dia que el Museu d'Història de Barcelona (Muhba) inaugura (12 h) la via sepulcral romana de la plaça Vila de Madrid. Avui culmina un procés de rescat patrimonial que, si bé va arrencar als anys cinquanta, es va accelerar a principi del mil·lenni, entre els anys 2003 i 2006, moment en què el jaciment va ser objecte d'un projecte d'investigació interdisciplinari amb la participació de nombrosos investigadors que van permetre obtenir gran quantitat de dades sobre el món funerari, els ritus de trànsit, la població...

El projecte museístic i de revaloració del jaciment que ha posat en marxa el Muhba inclou, a més del jardí de les tombes que flanquegen la traça de la vella via que menava cap a Barcino, un centre d'interpretació on llueixen una seixantena d'objectes originals desenterrats en les excavacions.

La via sepulcral romana de la plaça Vila de Madrid és, des d'avui mateix, el punt d'inici d'un nou itinerari urbà: Barcino/BCN, que ofereix una mirada diferent al passat romà resseguint-ne els vestigis reconvertits en monuments a la Barcelona contemporània –la «neo-Barcino monumental», l'anomena el director del Muhba, Joan Roca. Durant el recorregut per aquesta ruta (que es pot fer amb o sense guia), el visitant descobrirà la nova museografia del temple dedicat a l'emperador August –des del 1905, les restes del temple romà es poden veure dins la seu del Centre Excursionista de Catalunya– i, al fòrum, una de les més recents troballes arqueològiques: el pedestal amb inscripció honorífica de l'edil barceloní Quint Calpurni Flavi. El pedestal va ser localitzat en els fonaments de l'església gòtica de Santa Maria del Pi, reaprofitat com a material constructiu.

La ruta passa també per les restes dels aqüeductes, les muralles que encerclaven la ciutat i finalitza als tallers d'època romana que es conserven al subsòl arqueològic de la plaça del Rei.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.