El Pení estrena imatge

El Ministeri de Defensa està desmuntant les esferes que cobrien els antics radars de la base militar aèria del Pení, entre Roses i Cadaqués, que s'han canviat per uns de digitals. L'obra transformarà la imatge de la muntanya

Primer va ser el parc eòlic que va desaparèixer i, ara, és el torn de les dues boles de la base militar. La silueta de la muntanya del Pení ha canviat per sempre i estrena nova imatge. Aquesta setmana, el Ministeri de Defensa està desmuntant les esferes que fins ara protegien els antics radars que hi ha a la base militar aèria del Pení, entre Cadaqués i Roses. Aquests aparells han quedat obsolets i s'han substituït per uns de nous, digitals, que permetran a l'exèrcit tenir-ne prou amb una sola esfera protectora. Serà, això sí, més gran que les que hi havia fins ara i s'instal·larà just a sobre de l'espai que deixen lliure les velles. De moment, s'hi ha posat una esfera provisional que ha permès la instal·lació del radar.

Ara fa justament un any que el ministeri va provar per primer cop de posar una esfera provisional, però una tramuntanada se la endur i es va haver de tornar a muntar. De fet, la instal·lació de la nova esfera va començar abans de l'estiu –a principis de juny– i ara ja està en funcionament, perquè s'havia d'esperar que estigués totalment en marxa per desmantellar la resta de les antigues instal·lacions. A banda de les dues esferes, també s'enderrocaran algunes edificacions de la base militar. Els canvis tecnològics que s'hi duen a terme també comportaran el trasllat de part dels militars que ara treballen al Pení, ja que la vigilància aèria es fa ara amb menys efectius.

Jubilades, després de cinquanta anys a la carena

Els responsables de la base militar aèria del Pení van començar ara fa un any i mig a organitzar visites guiades per explicar, sobretot a escolars de la comarca, la feina que es fa des de la base i els canvis que s'hi havien de fer a partir d'aquell moment. De fet, el que feia el Ministeri de Defensa era anunciar la «jubilació» dels radars analògics i, de retruc, també de les boles que els protegeixen. Hi eren des de fa 50 anys. Va ser de la mà de l'exèrcit nord-americà, en concret, que al capdamunt del puig Simonets, a la muntanya del Pení s'hi va instal·lar l'estació de vigilància aèria, que més tard, el 1936, passaria a ser de l'exèrcit espanyol.

La relació amb l'Empordà

La influència que la base va tenir a l'Alt Empordà, especialment a Roses, va quedar plasmada en una exposició en què es va poder veure la relació que van tenir els militars nord-americans que hi treballaven amb la gent de la comarca. L'exposició Yankees at home. La trobada de dos mons es va fer coincidir amb una jornada de portes obertes a la base.

El canvi del sistema de control aeri –la base no només vigila el trànsit militar, sinó també el civil– estava previst per a la tardor del 2008, però diversos entrebancs l'han feta endarrerir prop d'un any.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.