Necrològiques

Adéu a un amic, adéu a un artesà

Joan Ensesa i Roura, restaurador de l'àngel de la catedral de Girona, va morir ahir als 67 anys

Totes les notícies colpeixen, però quan són sobtades et sobrepassen els sentiments. És el que m'ha passat quan m'han fet saber el traspàs de l'estimat Joan, de Cromats Ensesa, del cor del Barri Vell. De fet no sabia que estigués malalt. Sembla que fa cosa d'un any li van fer una petita operació; va resultar que era maligne, però amb bona recuperació. Va ser fa una setmana o més que es va trobar malament, es van fer proves, crec que va ingressar divendres amb afectació greu, amb resultat quasi imminent. Malgrat el que representa per a la família un traspàs quasi sobtat, sols podem pensar que per a en Joan ha estat el millor per evitar ingressos, patiments i molts de dolors. En Joan tenia 67 anys i crec que fa poc havia traspassat o emparaulat el taller a un noi que continuaria la activitat fins al tancament, ja que el seu únic fill no continuava com a tercera generació.

Parlar d'en Joan es parlar de Barri Vell pur i dur. El seu pare, Joan Ensesa i Roura, nascut a Salt l'any 1913, havia obert el taller l'any 1947, l'any del meu naixement, on hi havia hagut el Teatre Odeon. Compartien l'estança dos artesans, la fusteria Lladó i els Cromats Ensesa. A casa uns prestatges de la lleteria els havia fet el seu pare.

En Joan era com una icona, primerament pel lloc on es trobava, pujada de Sant Martí, el local emblemàtic, el tipus de feina, que poques persones feien, i és molta la gent de fora que coneixia aquest raconet. Ell és el que va fer la restauració de l'àngel de la catedral i el parallamps de església de Sant Feliu, avui basílica, a part de moltíssimes restauracions i coses per a esglésies, entre altres feines. En Joan sempre feia per un com a veí i com a comerciant.

Havia format part de la junta de l'Associació de Cort Reial i Rodalies, també era dels organitzadors del dia que es porta a terme al Barri Vell la cuina al carrer, d'on crec que l'havien fet membre honorífic. Quan vàrem fer les catifes, d'ell en vàrem rebre tot el suport. Era una persona que vivia per les tradicions i que suposo que devia esperar amb ànsia i il·lusió què se'n faria, del seu taller i de la fusteria l'any 2020, quan haurien de cessar les dues activitats després de tants anys per veure què passaria amb el Teatre Odeon, somni que no podrà veure ni gaudir.

Avui el meu estimat Barri Vell està una mica més que trist: hem perdut un gran artesà, un comerciant, però per damunt de tot una gran persona i un amic.

Descansa en pau, Joan.

Avui, a la sis de la tarda, se celebrarà la cerimònia de comiat al Tanatori de Girona. De ben segur que un munt d'amics gironins i veïns del nostre estimat Barri Vell es trobaran per dir adéu a en Joan i estar al costat de la Carme, la seva esposa, el seu fill Joan i la resta de família, en aquest moment tan especial de dir adéu a la persona estimada.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia