Necrològiques

Emili Juanals Roqué, músic i compositor

Cofundador de la Cobla Orquestra Costa Brava l'any 1956, havia tocat amb L'Emporitana, Maravella i Tropicana

En Míliu Juanals ens ha deixat quan li faltaven quatre mesos per fer 88 anys. Va començar a estudiar solfa amb el seu pare, Lliberat Juanals, estudis que va ampliar amb els mestres Frederic Sirés i Francesc Civil. Animat pel seu pare, va aprendre a tocar la trompeta de ben jovenet i, sent deixeble del mestre Josep Miralda, es va convertir en un excel·lent trompetista.

A finals de 1940 va poder demostrar la seva vàlua com a destacat trompetista en entrar a la Cobla Orquestra Emporitana de Verges (1929-1955). L'any 1951 va passar a formar part, juntament amb altres joves músics, de la Cobla Orquestra Internacional Maravella, que va fundar el músic de Caldes de Malavella Lluís Ferrer i Puigdemont. En el decurs de quatre anys, en Míliu va ser, amb la seva trompeta, un dels elements destacats d'aquella orquestra que pujava com l'escuma. Amb tot, l'any 1954 un grup de músics palafrugellencs, que també en formaven part, van decidir, amb la màxima discreció possible, dur a terme amb altres músics, la fundació d'una orquestra amb seu a Palafrugell. De totes maneres, el projecte no va passar desapercebut i, de cop i volta, aquells músics que estaven treballant en el nou projecte es van trobar al carrer i havent d'improvisar una orquestrina anomenada Tropicana durant el 1955. Ara fa seixanta anys, el febrer del 1956, es feia realitat el somni de la Cobla Orquestra Costa Brava, amb seu a Palafrugell.

L'Emili Juanals, a més de ser un destacat trompetista, ha estat un magnífic compositor de sardanes, i en deixa més d'un centenar com a llegat. Però en Míliu també ha compost música per a esbarts, com per exemple Aires Palafrugellencs, o la música d'una magnífica havanera a la qual Carles Casanovas va posar la lletra: Malalt d'amor.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia