Política

Els anunciats atemptats dels talibans marquen les eleccions al Pakistan

Almenys disset persones moren a diverses ciutats del país

Els recomptes atorguen la victòria a la Lliga Musulmana de l'exprimer ministre Nawaz Sharif

Tot i que més de 600.000 soldats i policies protegien els 70.000 col·legis electorals perquè els votants pakistanesos poguessin exercir el seu dret a vot, no van poder evitar els anunciats atacs dels talibans. Almenys 17 persones van morir i desenes més van resultar ferides en els atemptats que es van produir a diferents ciutats del Pakistan, principalment a Karachi i Peshawar, amb motiu de les eleccions generals celebrades ahir. Les eleccions suposaran la primera transferència de poder d'un govern civil a un altre en 66 anys d'història del país.

Els recomptes parcials auguren com a guanyador la Lliga Musulmana-N (PML_N) de l'exprimer ministre Nawaz Sharif, tot i que en les últimes setmanes havia pres molt impuls el Tehrik-e-Insaf (PTI) del cèlebre jugador de criquet Imran Khan –convalescent des de dimarts passat en haver caigut d'una tarima–. Les dues formacions, de caràcter conservador, podrien formar un govern de coalició que desbancaria del poder el Partit Popular (PPP) de la dinastia Bhutto, que ha governat durant la legislatura passada (2008-2013) però es preveu que perdi suport pel desgast polític. De tota manera, alguns analistes no descartaven que el PPP resisteixi al tomb conservador i deixaven la porta oberta a una hipotètica aliança amb el PML-N. Els analistes consideren que el PPP té una gran massa de votants silenciosos però molt fidels a les zones rurals i per això és molt difícil preveure quin serà el seu resultat.

Durant la campanya electoral la violència insurgent va causar prop d'un centenar de morts en incidents a tot el país, especialment a la província nord-occidental de Khyber Pakhtunkhwa i a la ciutat de Karachi. La comissió electoral va reconèixer que no havia estat capaç de garantir uns comicis lliures a Karachi, on diversos partits van denunciar fraus.

Una campanya violenta

La violència ha sacsejat tota la campanya electoral del Pakistan, on unes 120 persones han perdut la vida. Els partits laics han estat en el punt de mira dels talibans, que han amenaçat reiteradament d'atemptar contra els seus candidats, votants i simpatitzants i han portat a terme atacs i atemptats continuats. Aquests actes han provocat que bona part de les formacions desistissin de fer mítings a bona part del país i es limitessin a penjar cartells i difondre missatges per internet.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.