EL BAGUL

TONI PADILLA

Billy Meredith: El primer «diable vermell»

MEREDITH.

El 1996, un grup de persones acompanyava una dona gran, de 94 anys, pel mig del cementiri del sud de Manchester, el Southern Cemetery. Amb el tradicional accent mancunian de la zona, Lilian Meredith parlava afablement amb aquells homes elegants, conduint-los a la tomba dels seus pares. Una tomba on sabia anar de memòria, tot i que no hi havia cap làpida per recordar el seu pare, Billy; la seva mare, Ellen, i la seva tieta Elizabeth. Aquell dia, però, no feia el camí sola, ja que acompanyava aquests homes que no eren res més que els representants de l'Associació Anglesa de Futbolistes i de la Federació Gal·lesa de Futbol. Els conduïa a la tomba del primer geni del Manchester United. La primera figura del club que, anys més tard, es posa al mig del camí del Barça. Meredith va ser el primer geni gal·lès, molt abans que Giggs. El welsh wizard que va escapar d'un destí que semblava conduir-lo als pous de les mines de carbó per emocionar i fer enrabiar Manchester al principi del segle XX, esdevenint la peça clau perquè aquest United guanyés els seus primers títols. Com tants herois, però, Meredith va morir en l'anonimat, sense una làpida per recordar-lo, en aquell any 1958 en què Manchester plorava els joves jugadors del United morts en l'accident aeri de Munic. El 1996, però, els membres de l'associació de futbolistes i els representants de la federació gal·lesa tenien una missió: alçar una làpida a l'altura d'aquell geni dels temps en què Joan Gamper encara era jugador del Barça. Un any més tard, el 1997, uns empleats escrivien el nom de la filla de l'exjugador, Lilian, sota el noms dels seus pares. La filla descansa a la tomba on reposa el primer geni dels diables vermells, Billy Meredith, l'home que ha servit d'inspiració per a l'uniforme de la temporada que ve del United: samarreta vermella amb un escapulari blanc, com aquella amb què Meredith feia xalar Old Trafford quan el United va guanyar la seva primera lliga, el 1908.

Manchester City

MINES.

Nascut el 1874 a Chirk, una població minera gal·lesa, Meredith va començar a jugar a futbol amb els altres miners de manera amateur. Durant dècades, a Gal·les només s'escapava de les mines per jugar a futbol o a rugbi. Unes mines dures, però arrelades en uns pobles que van perdre el cor amb la crisi de la mineria dels anys 80, crisi que va afectar també l'esport local, ja que els futurs miners no jugaven amb la mateixa empenta un cop sabien que no els tocaria baixar a extreure carbó. Així va començar a jugar Meredith, a equips gal·lesos de miners, fins que va ser descobert i va acabar fitxant pel Manchester City, amb el qual va guanyar una copa. La primera gran estrella del futbol de Manchester, però, estava destinada a ser polèmica, i el 1906 va ser acusat d'haver ofert diners a un rival per deixar-se perdre. Polèmica que el va fer fora del City i li va obrir les portes del United.

49 anys i 245 dies

NEWTON HEATH.

El 1906 el United era un club de segona fila, fundat anys abans sota el nom de Newton Heath per treballadors del ferrocarril, i que intentava créixer a l'ombra dels veïns del City. Creixement que va arribar amb Meredith jugant per la banda, com Cristiano Ronaldo, amb una actitud provocadora, com el portuguès, jugant sempre mastegant un tros de resina, encarant-se amb espectadors, discutint amb entrenadors, demanant salaris més alts i aixecant polseguera en acceptar diners per fer publicitat, oposant-se a les normes de l'època, que defensaven l'amateurisme. Meredith, però, es va guanyar el cor d'Old Trafford, ja que amb ell van arribar dues lligues (1908 i 1911) i una copa (1909). Posteriorment, fidel a la seva fama de polèmic, va tornar a creuar la ciutat per marxar al City, en el qual es va retirar del futbol actiu amb 49 anys i 245 dies.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.