Comunicació

‘Els Karamazof’ i ‘Peret i l’origen de la rumba catalana’ a la sessió doble d’‘El documental’

Durant el mes de juliol El documental avança l’hora d’emissió a les 21.55 amb un programa doble. La sessió doble del dissabte 22 de juliol inclourà l’emissió d’Els Karamazof, una mirada al paisatge artístic del SoHo de Nova York dels anys 70 i 80, a través d’un grup d’artistes de Barcelona anomenat Els Karamazoff. A continuació, a les 22.55 hores, s’emetrà Peret i l’origen de la rumba catalana, un treball, coproducció de TV3, amb guió i direcció de Carles Prats, que reivindica la figura de Peret com el creador de la rumba catalana.

Els Karamazoff, un documental dirigit per Juan Gamero i Carmen Rodríguez, no pretén fer un retrat dels catalans a Nova York, sinó del SoHo artístic dels anys 70 i 80, quan una colla d’artistes catalans s’hi van conèixer i, anys més tard, fent un brindis amb vodka, van decidir anomenar-se ‘Els Karamazoff’. No és tracta de cap grup artístic, sinó del nom amb què s’anomenen entre ells, de broma. Alguns dels seus membres ja han mort, com Bibi Escalas o l’artista conceptual Jaime Davidovich.

Muntadas, Miralda, Mireia Sentís, Robert Llimós, Evru (abans Zush), Medina-Campeny, Marta Sentís i Jaume Ollé eren alguns dels artistes que formaven el grup. Van Arribar als anys 70 a Nova York, on van viure, treballar i consolidar la seva amistat al SoHo, un barri de fàbriques abandonades ocupat per artistes que treballaven fora dels circuits convencionals.

Pioners d’aquella època, com Jonas Mekas o Jaime Davidovich, reviuen amb Els Karamazoff un dels períodes més creatius de l’art contemporani. Dues dècades en què el SoHo es va convertir en l’epicentre mundial de l’experimentació artística i dels moviments contraculturals. Imatges d’arxiu, moltes d’inèdites, de Mekas, de Davidovich i d’Els Karamazoff ens mostren els seus treballs i els de personatges com George Maciunas, Charlotte Moorman, Yoko Ono, Nam June Paik, Laurie Anderson o Lou Reed and The Velvet Underground.

El creador de la rumba catalana

A les 22.55 hores, s’emetrà Peret i l’origen de la rumba catalana. El 2010, Peret es va comprar una càmera per fer un documental en què s’explicaria com era la rumba catalana i quin havia estat el seu veritable origen. Per encàrrec de Peret al director Carles Prats i partint de les seves idees, “Peret i l’origen de la rumba catalana” és una reconstrucció d’aquell projecte inacabat.

Va ser el mateix Peret qui va suggerir a Carles Prats realitzar aquest documental, després de protagonitzar el de Cuchíbiri, cuchíbiri, en què Prats repassava la història de la rumba catalana. Així ho recorda el director al principi del següent treball, Peret i l’origen de la rumba catalana.

Quan a començaments dels 90 Peret va tornar a la música després d’haver dedicat pràcticament una dècada a ser pastor de l’Església evangèlica, es va trobar amb una sèrie d’històries que posaven en dubte que ell hagués estat fonamental en la creació de la rumba catalana. Fins i tot, es va voler discutir un fet incontestable, com que Peret havia estat el primer artista a gravar discos de rumba catalana.

Com afirma el seu biògraf Juan Puchades, aquest fet el va “encabronar” fins al punt que es va comprar una càmera amb la qual volia rodar testimonis que servissin per explicar com havia anat veritablement aquesta història. Després que Carles Prats va fer el documental ¡Cuchíbiri cuchíbiri!, sobre la rumba del carrer de la Cera, Peret va començar a ensenyar-li els materials que havia anant rodant i li va explicar la seva intenció. En un moment donat, Peret va demanar a Carles Prats que continués el projecte i expliqués com eren i com havien anat les coses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia