Comunicació

El català prospera a la xarxa però s’encalla amb el mòbil

El .cat recupera el creixement en nombre de dominis, n’augmenta la fidelització i és el tercer del món en densitat d’informació

Només un terç de les aplicacions més populars es poden fer servir en català

El .cat continua amb la seva ferma consolidació i ha tornat a créixer en nombre de dominis, després que l’any passat la xifra total caigués per primera vegada des que es va inaugurar, el setembre del 2005. Els responsables de la Fundació puntCAT celebren que aquest creixement és també qualitatiu, ja que la fidelització dels clients ha establert un nou rècord (83%) i és el tercer del món amb més densitat de contingut. Tot plegat, fa del .cat un domini “sa, fort i amb futur”, segons els seus impulsors.

Des de la fita històrica del seu naixement, el domini propi de la llengua i cultura catalana, pioner d’aquesta mena, ha passat per diferents fases. Dels espectaculars percentatges de creixement inicial es va passar a uns guarismes més modestos però constants, a mesura que el domini s’escampava per diferents sectors.

El 2017 el .cat va establir el seu propi rècord, amb 110.129 dominis. L’any passat va experimentar el primer descens de la seva història, situant-se en 108.134, però enguany ha créixer, si bé no ha pogut superar el nivell marcat el 2017 i es queda en 109.110.

“D’aquests dominis, el 74% té contingut web, dada que posa de manifest l’esforç perquè el .cat no sigui només una xifra que va creixent any a any, sinó que sigui el domini d’excel·lència dels Països Catalans”, afirmen des de la Fundació puntCAT.

Dominis renovats

Un altre indicador de bona salut és la taxa de fidelitat, que també creix any rere any i aquest any ha assolit el millor resultat de la seva història: un 83% dels dominis registrats es renoven anualment.

En l’àmbit mundial, el .cat és un dels pocs dominis de primer nivell que creixen cada any. Aquest any, cal destacar l’augment de dominis principalment a Catalunya i, en segon lloc, a les Illes Balears. Pel que fa a la distribució geogràfica, el .cat té un 89% dels dominis situats en territoris de parla catalana. D’aquests, la gran majoria són al Principat i un 40% es concentren a les comarques del Barcelonès, el Vallès —l’occidental és la comarca que més ha crescut—, el Gironès i el Maresme.

L’evolució del la llengua i la cultura catalanes a internet contrasta amb el desenvolupament que ha tingut en les apps. L’Observatori puntCAT va analitzar més d’una vuitantena de les aplicacions més descarregades de les botigues de Google i Apple i va determinar que només un 37% ofereixen l’opció de ser utilitzades en català. Les de temàtica musical, cinematogràfica i els jocs en general són les que demostren menys sensibilitat i utilitzar-les en la llengua pròpia resulta pràcticament impossible [vegeu el gràfic].

LA XIFRA

109.110
dominis .cat
estaven registrats a principis de 2019, segons les dades de l’Observatori de la Fundació puntCAT.

LA FRASE

El creixement quantitatiu i qualitatiu demostra que el .cat és un domini sa, fort i amb futur
Carles Salvadó
President de la Fundació puntCAT

Electrònica i automoció, els més reticents al català

Els sectors de l’automoció, l’electrònica i la cosmètica són els més reticents a usar el català a les seves planes a internet. Només un 4% dels webs de vehicles són en català, mentre que els altres ho fan en un 14 i 16% dels casos, respectivament. Els que més hi aposten, segons les dades del baròmetre del’Associació WICCAC, són les universitats (100%) i els sectors teatral (100%) i vinícola (96%).

La fundació tindrà un espai digital nou per als usuaris

La Fundació puntCAT llançarà el febrer del 2020 la Comunitat.cat, un espai digital dedicat als usuaris del .cat. L’objectiu és esdevenir una plataforma catalitzadora de projectes, entitats i persones que disposen d’un domini .cat per compartir formacions, voluntariat de professionals TIC, un Marketplace de negocis i projectes i també recollir avantatges pels usuaris que en formin part.

El domini propi de Catalunya s’ubica en 90 estats

Més de l’11% de dominis .cat es troben fora dels territoris de parla catalana. Estan present a 90 estats i també amb bona salut. Només a França, Canadà i Rússia s’observa un petit descens interanual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia