Comunicació

Documental de denúncia

Els autors de ‘Ciutat morta' qüestionen la versió oficial sobre la tragèdia del Tarajal

El Canal 33 emet aquesta nit el documental ‘Tarajal: desmuntant la impunitat a la frontera sud'

L'estrena coincideix amb la revocació de l'arxivament de la mort de 15 immigrants a la frontera de Ceuta als quals la Guàrdia Civil hauria disparat pilotes de goma

  • VÍDEO: Tràiler de 'Tarajal: desmuntant la impunitat a la frontera sud'

Aquest divendres s'ha fet viral un vídeo penjat a Internet pel líder de Podem Catalunya, Albano-Dante Fachin , on la diputada d'En Comú Podem Marta Sibina fa una crida a seguir aquest dissabte l'emissió al Canal 33 del documental Tarajal: desmuntant la frontera sud .

Es tracta d'un treball dirigit per Marc Serra, jurista de l'Observatori DESC, i per Xavier Artigas i Xapo Ortega, creadors de Ciutat morta, un documental que ja va aconseguir una gran repercussió gràcies precisament a la difusió prèvia a través de les xarxes socials.

El nou audiovisual investiga la tragèdia del 6 de febrer de 2014 a la platja del Tarajal, a la frontera entre Ceuta i el Marroc, on quinze persones van morir ofegades quan intentaven arribar a territori espanyol. Agents de la Guàrdia Civil van rebutjar un grup d'entre 250 i 300 immigrants subsaharians que volien arribar a la platja amb trets de pilotes de goma i pots de fum quan encara eren al mar.

El cinta explica aquests fets i denuncia que el cas s'arxivés el passat octubre sense que es depurés cap responsabilitat policial ni política. A partir de diversos testimonis i declaracions, inclosa la de l'aleshores ministre de l'interior, el popular Jorge Fernández Díaz, furga en les contradiccions que desperten la sospita que el cas no és només una simple negligència policial, sinó que respon a una estratègia planificada en l'aplicació de les polítiques de control migratori.

El film es pot veure aquest dissabte a la nit (23.05 hores) al programa El documental del Canal 33.

Cas reobert

L'estrena de Tarajal: desmuntant la impunitat a la frontera sud coincideix amb la decisió de l'Audiència de Cadis a Ceuta de revocar l'arxivament de la causa oberta per la mort dels 15 immigrants subsaharians a Tarajal.

En una interlocutòria feta pública aquest divendres pel Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia (TSJA), els magistrats consideren que la investigació “es va tancar en fals” perquè “no va assolir per diversos motius els graus de suficiència i eficàcia que serien exigibles”.

L'escrit subratlla que “davant un supòsit d'abast humà, social i jurídic tan gran” no s'hauria d'haver “escatimat esforços de cara a esgotar les diligències indagatòries necessàries”.

L'òrgan judicial de Ceuta estima així els recursos presentats contra el sobreseïment provisional i ha ordena al Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 6 que continuï la investigació “com a diligències prèvies del procediment abreujat”.

La titular del jutjat, María del Carmen Serván, va decidir el passat octubre tancar la causa contra els 16 agents de la Guàrdia Civil acusats d'homicidis imprudents i lesions. La jutge va entendre que els policies van fer un ús “correcte” del material antiavalots durant l'entrada dels immigrants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia