Comunicació

L'era de la postveritat

‘Sense ficció' ofereix un especial integrat pel documental ‘Veritats de mentida' i un debat des del festival Docs Barcelona, sobre les falsedats i les xarxes socials

El programa i els informatius de TV3 han col·laborat en un treball sobre la manipulació

Postveritat, fets alternatius, notícies falses... tot plegat, paraules i conceptes nous per designar de manera més suau i maquillada allò que tota la vida se n'ha dit mentida.

Darrerament, el terme postveritat –que el diccionari d'Oxford ha designat com a paraula de l'any 2016– ha fet fortuna en el llenguatge polític. El programa Sense ficció hi dedica la vetllada d'avui, amb l'emissió del documental Veritats de mentida, dirigit per la periodista Montserrat Besses, i del debat posterior Veritats compartides, que s'emetrà en directe des del CCCB en el marc del festival Docs Barcelona; aquest debat inclou la participació dels espectadors a través de les xarxes i ofereix eines per poder identificar falsedats que arriben a través d'internet.

Realitzat en col·laboració entre els serveis informatius de TV3 i el programa Sense ficció, Veritats de mentida s'interroga sobre de quina manera les xarxes socials contribueixen a difondre mentides de manera interessada i a manipular l'opinió pública. Segons Montserrat Besses, tots els països i tots els mitjans de comunicació es veuen afectats per aquesta divulgació de falsedats, ja que “ningú té mecanismes per assegurar que en queda fora, ni per afirmar que no l'afecten les mitges veritats. L'allau que arriba és tan gran que és molt difícil lluitar-hi”.

El documental explica també quines eines periodístiques s'estan utilitzant per rastrejar les mentides i mitges veritats; Besses adverteix, però, que “la verificació de dades resulta cara, els periodistes que s'hi dediquen s'han de treure d'una altra banda”. Un dels fenòmens que esmenta Veritats de mentida és el del president dels Estats Units, Donald Trump, que, per la periodista, “ha tingut la virtut de fer evident la manipulació dels fets. Gràcies a ell, mitjans com The Washington Post o The New York Times han augmentat espectacularment la quantitat de lectors, perquè la gent necessita punts de referència”.

Pel cap d'informatius de TV3, David Bassa, avui dia “qualsevol persona amb un smartphone pot transmetre informació”, i en aquest sentit el programa especial busca “esperonar l'esperit crític” de l'espectador. En aquest sentit, Veritats de mentida també recorda l'error comès pels mateixos informatius de TV3 quan van anunciar la mort de Muriel Casals abans que hi hagués comunicat oficial: “Hi ha una autocrítica molt clara, sortim retratats. Hem fet el documental des de la sinceritat més absoluta.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia