Comunicació

El documental sobre la guerra bruta de l’Estat, aquest dimarts a TV3

El programa ’Sense ficció’ estrena ’Las cloacas de Interior’ una producció de Mediapro dirigida per Jaume Roures

Quatre policies parlen per primera vegada davant la càmera sobre l’entramat d’il·legalitats i de corrupció al ministeri d’Interior espanyol

La investigació de la guerra bruta de l’Estat arriba aquest dimarts a la petita pantalla. El programa Sense ficció estrena aquest dimarts (TV3, 21.55 hores) Las cloacas de Interior, un treball d’investigació sobre les maniobres ocultes al ministeri d’Interior espanyol.

El treball, dirigit per Jaume Roures i amb guió de Jaume Grau, aporta el testimoni de quatre policies que ajuden a comprendre l’abast de l’entramat d’il·legalitats i de corrupció al departament. Són Marcelino Martín Blas, excap d’Asuntos Internos de la Policia; Jaime Barrado, comissari de policia; Jose Oreja, sergent de la Guàrdia Civil, i un alt funcionari del Ministeri de l’Interior que ha preferit conservar l’anonimat, que parlen per primera vegada davant la càmera.

El documental dibuixa una estructura de funcionament de tres potes, formada per la denominada “oficina sinistra”, encarregada d’elaborar informes contra adversaris polítics i policies que acabaven en diversos mitjans de comunicació, el comissari Villarejo i la Brigada Política, que, formada per càrrecs policials de confiança del ministeri, realitzaven activitats alegals.

L’origen de molts dels integrants d’aquesta “mafia policial” se situa, com Villarejo, a l’antiga Brigada Político-Social franquista, i són els responsables d’informes com Veritas, destinat a desacreditar Baltasar Garzón quan es trobava en plena investigació de l’activitat dels GAL.

També aborda el cas dels suposats comptes de l’exalcalde de Barcelona Xavier Trias a Suïssa, que surt esmentat a les converses entre l’exministre d’Interior, Jorge Fernández Díaz, i l’excap de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alonso, amb les quals comença el film.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia