Comunicació

Aquesta nit el 33 el dedica a Candel i a la Canadenca

Aquesta nit el canal 33 ofereix dues coproduccions que posen de relleu la transformació de la Catalunya del segle XX. Són els reportatges: Paco Candel, l’altre català, i La gran aventura de la Canadenca.

Candel és un escriptor clau per entendre la història recent del Principat. Fins i tot alguns opinadors el situen entre els 10 catalans més destacats dels segle passat. L’escriptor va contribuir decisivament mitjançant els seus llibres a explicar com era i com es va transformar la Catalunya del segle XX. La seva obra més coneguda és Els altres catalans, on va retratar amb detall la realitat dels nouvinguts i com era la societat que els acollia.

Pel que fa a La gran aventura de la Canadenca., el reportatge fa un recorregut per la història d’una empresa que des de la seva fundació a Catalunya el 1911 va marcar el destí del país. La seva raó social era Barcelona Traction, Light and Power, però el nom popular és el que ha passat als llibres d’història.

El documental narra l’obsessió d’uns pioners a fabricar electricitat amb les aigües del Pirineu, però també el moviment obrer que va ser fonamental per assolir fites socials com la jornada de les vuit hores.

A través d’experts historiadors, economistes i geògrafs el documental explica una història empresarial magnífica, així com l’afectació que va suposar pels habitants del Pirineu la transformació del paisatge i dels canvis socials que va provocar en poc temps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia