Comunicació

Procés sobiranista

Ressò i anàlisi dels fets

Els principals mitjans d’arreu del món segueixen la jornada històrica al Parlament i destaquen l’aprovació de la llei del referèndum de l’1 d’octubre

El relat del dia després es complementa amb articles en què es contextualitza la situació política i es reflexiona sobre què podria passar a partir d’ara

El to del relat és neutre, senseutilitzar el llenguatge bel·ligerant de la premsa espanyola

Lectura periodística i no partidista. És la que fan els principals mitjans internacionals en la cobertura que han fet de la llei del referèndum de l’1 d’octubre. Coincideixen a destacar que va ser una jornada històrica per a Catalunya i en els relats informatius es fa una cronologia dels fets de dimecres, incidint en la sessió maratoniana i en la reacció, airada, del govern de Madrid. Els mitjans anglosaxons, a més, analitzen la situació política i reflexionen sobre el què pot passar a partir d’ara.

BBC

La web de la corporació pública britànica, la BBC , és molt directa en el seu titular: “El Parlament de Catalunya aprova el referèndum d’independència.” La foto que il·lustra la notícia és per al president català Carles Puigdemont signant el decret. La BBC destaca que la llei es va aprovar per una lleugera majoria dels “partits separatistes”, i en una altra notícia destacaven la reacció del president espanyol amb el titular de “Rajoy promet lluitar contra el referèndum per la independència”. En la notícia també es destaca la protesta de les banderes dels diputats “unionistes” abans d’abandonar l’hemicicle. També fa una anàlisi històrica del procés i en la reflexió es demana si el referèndum tirarà endavant.

‘The Guardian’

L’edició digital del diari britànic The Guardian destaca l’avanç de Catalunya cap a la independència tot i la “ira de Madrid”. Posa èmfasi en què el “Parlament regional tira endavant la llei del referèndum” i com el govern “nacional espanyol” ho considera “una atrocitat constitucional”. La notícia no es queda només amb el relat dels fets al Parlament sinó amb el que ha passat en els últims mesos. La signa el corresponsal a Madrid, Sam Jones.

‘The Washington Post’

L’edició digital de la capçalera nord-americana The Washington Post assenyala que el Parlament ha obert el camí que ha de permetre el referèndum, tot i els impediments legals del govern espanyol. La foto que il·lustra la notícia és un primer pla de Puigdemont conversant amb el vicepresident Oriol Junqueras. És una informació de l’agència Associated Press que fa una cronologia dels fets, destacant que el ple va durar onze hores, i l’abandonament dels diputats del PSC, el PP i C’s abans de la votació. Van continuar el seguiment amb una notícia que contextualitza la situació i signa el corresponsal Ciaran Giles i en la qual es pregunta, en el titular , si hi pot haver guanyador. La foto és per als diputats del PP desplegant banderes espanyoles i catalanes als escons. L’articulista fa una radiografia de què és Catalunya –“la regió més pròspera del nord-est d’Espanya que gaudeix d’un ampli autogovern”–, quan va començar el procés independentista, què pensen els catalans, si hi ha hagut diàleg, i la “supervivència de Catalunya sense Espanya”. En aquest últim punt, el de la reflexió econòmica, s’arriba a la conclusió que l’impacte és virtualment impossible d’estimar però es destaca el fet de ser “una regió potent econòmicament” i la compara amb Finlàndia i Dinamarca i “més important que Grècia”. Es remarca, a més, que Espanya depèn molt de les indústries i les exportacions catalanes.

‘Libération’

La capçalera francesa de les esquerres, Libération, titula en la seva edició digital amb un explícit i èpic: “Catalunya: el dia més llarg en un Parlament decidit a canviar el curs de la Història.” El relat de l’article, amb una foto del president Puigdemont i el vicepresident Junqueras, fa referència a la història de la seu del Parlament –l’edifici del palau és l’antic arsenal de la Ciutadella– i com la Ciutadella va ser construïda per Felip V per controlar la vil·la “rebel” de Barcelona, a l’inici del segle XVIII.

‘Le Monde’

El diari francès Le Monde titula: “El Parlament de Catalunya aprova la llei que preveu un referèndum sobre autodeterminació.” I destaca “l’ambient extremadament tens” del ple que va debatre i aprovar la llei. L’article el signa la corresponsal a Madrid, Sandrine Morel.

‘The Scotsman’

Una de les capçaleres de la premsa escocesa, The Scotsman , destacava en el titular de l’edició digital que el govern espanyol demana als tribunals aturar el referèndum d’independència a Catalunya. Ho il·lustrava amb la foto de Rajoy al centre d’una manifestació amb senyeres i, al costat, una bandera escocesa.

Portada dels diaris bascos
La llei del referèndum és portada dels tres diaris bascos : ‘Gara’, ‘Berria’ i ‘Deia’. Com a foto, ‘Berria’ aposta per una imatge de l’hemicicle amb els vots en verd que aproven la llei i ‘Deia’ i ‘Gara’ per la signatura de la convocatòria. ‘Deia’ destaca en el titular que “El govern convoca el referèndum entre amenaces polítiques i dubtes jurídics”. Mentre que ‘Gara’ fa èmfasis en la crida per anar a votar l’1-0.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia