Comunicació

Història i ficció

La docusèrie ‘Comtes’, de Carles Porta i Albert Sánchez Piñol, reconstrueix els orígens de Catalunya

En un moment en què ningú sembla tenir clar quin és el futur de Catalunya, pot ser oportú revisar quin ha estat el seu passat. Això és el que permetrà fer a partir del dia 27 d’aquest mes la docusèrie Comtes, produïda per la Xarxa de Comunicació Local i que s’emetrà a través de les seves emissores de televisió –entre les quals, El Punt Avui TV– i pel canal 159 de Movistar +.

Comtes és una sèrie dirigida pel cineasta i periodista Carles Porta (autor de Tor: tretze cases i tres morts i director de Segon origen) amb guions de l’escriptor Albert Sánchez Piñol i que relata el procés que van emprendre els primers comtes catalans per aconseguir la independència de l’imperi carolingi. La producció viatja al segle IX per reconstruir el regnat de quatre comtes que es van succeir cronològicament: Guifré el Pelós, Guifré Borrell, Sunyer I i Borrell II. L’actriu Marta Marco presenta cadascun dels quatre episodis, en els quals la dramatització es combina amb el testimoni de diversos historiadors.

Segons explica Carles Porta a El Punt Avui, la sèrie està pensada “des d’un punt de vista històric, per explicar com va néixer això que n’hem acabat dient Catalunya”; però, al mateix temps, es pot veure com “una metàfora del que està passant avui. Un no s’arriba a imaginar els paral·lelismes que hi ha amb el que va passar el 1714 i amb el que està passant ara”.

El mateix Porta va pensar en Sánchez Piñol en la convicció que és “el millor escriptor que tenim que pot barrejar ficció i història”, al mateix temps que reconeix que “la meva experiència com a periodista m’ha estat molt útil”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia