Comunicació

aplicació del 155

censura als mitjans públics

Expedient sancionador a Catalunya Ràdio per dues editorials de Terribas

La Junta Electoral Central considera que la periodista va vulnerar el principi de neutralitat informativa i el pluralisme polític

La Junta Electoral Central ha obert un expedient sancionador a Catalunya Ràdio per dues editorials de la periodista Mònica Terribas a ’El Matí de Catalunya Ràdio’ els passats 28 i 30 de novembre. L’òrgan ha conclòs que la periodista va vulnerar el principi de neutralitat informativa i pluralisme polític en la secció ’La Portada’ i ha estimat així el recurs del PP a la resolució inicial de la Junta Electoral Provincial de Barcelona. Segons la JEC, Terribas va fer una “al·lusió jocosa” a anteriors resolucions de la mateixa JEC i va expressar la “idea implícita que existeix una repressió estatal de l’independentisme català”, en el cas del dia 28 de novembre, i que dos dies després, en carregar contra el PP, PSOE i Cs al Senat per no acceptar crear una comissió d’investigació sobre les càrregues policials de l’1-O, va fer una “invectiva en to partidista i electoralista” i obertament crítica i reprovatòria” contra aquests partits, que, afegeix, “concorren a les eleccions”.

En l’expedient per la intervenció de Terribas el 28 de novembre, la JEC assenyala que conté un “to partidista electoralista obertament favorable a les tesis d’aquelles formacions polítiques que sostenen que existeix una repressió injusta sobre el govern legítim de Catalunya i sobre l’aspiració d’independència i, a la vegada, contrari a les formacions electorals que s’oposen a ella”.

En referència a l’editorial del 30 de novembre, sobre la negativa del PP, PSOE i C’s a crear una comissió d’investigació sobre les càrregues de l’1-O i pel fet que uns senadors del PP compressin loteria amb la terminació amb 155 –que va resultar premiada-, la JEC conclou que conté una “invectiva de to partidista i electoralista” i que “en cap cas és neutre”.

Terribas va afirmar primer que els tres partits “estan d’acord que l’1 d’octubre la policia i la Guàrdia Civil van fer càrregues proporcionals” tot i el miler de ferits i que un d’ells perdés un ull i retreia que tres setmanes després aprovessin l’aplicació de l’article 155; i a continuació que “els catalans i catalanes pateixen els efectes del 155 també, no és una anècdota divertida aquesta, trivialitzar la suspensió de l’autogovern de Catalunya no ens fa somriure, ens n’alegrem per les seves butxaques, això sí”.

“La pròxima vegada que comprin butlletes acabats en la xifra de casos de corrupció que acumula entre d’altres el seu partit, i si tenen tanta sort i tornen a guanyar quedin els premis íntegrament a la hisenda pública per compensar”, afegia a continuació segons recull la resolució de la JEC.

A més, la Junta Electoral Central també critica que la Junta Electoral Provincial de Barcelona, que primer va desestimar la denúncia del PP, per opinar que els fets que criticava la formació popular no tenia cap “incidència electoral rellevant” malgrat fer constar que “l’exposició no s’escapa o excedeix del to crític que pot acompanyar a una descripció de les notícies ocorregudes”. També, perquè l’òrgan provincial argumentava que el PP no indicava “com havia de modular-se la llibertat d’informació i expressió en època electoral”, quan segons la JEC, “no correspon” a la formació popular indicar com s’ha d’informar “per complir amb els principis de pluralisme, igualtat, proporcionalitat i neutralitat informativa”.

Per tot plegat, la Junta Electoral Central responsabilitza també Catalunya Ràdio perquè les afirmacions de Terribas expressen una línia editorial de la qual l’emissora n”és directament responsable”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia