Comunicació

Orígens d’una nació

El Punt Avui TV estrena dimecres la docusèrie ‘Comtes’, una reconstrucció històrica dirigida per Carles Porta i amb guions d’Albert Sánchez Piñol

“El que he volgut és que els espectadors la vegin com una història d’aventures”

En la seva trajectòria professional, l’escriptor, periodista i cineasta Carles Porta ha combinat l’arrelament en els fets reals amb la ficció: ha estat corresponsal en diversos conflictes bèl·lics, ha publicat els llibres Tor: tretze cases i tres morts i Fago; si et diuen que el teu germà és un assassí i ha dirigit la pel·lícula Segon origen, basada en la novel·la de Manuel de Pedrolo. Per la seva banda, Albert Sánchez Piñol ha alternat els assajos antropològics amb la ficció pura de La pell freda i Pandora al Congo i la recreació històrica de Victus i la seva seqüela Vae Victus.

L’experiència de tots dos –Porta com a director i Sánchez Piñol com a guionista– es combina a Comtes, una docusèrie produïda per la Xarxa de Comunicació Local que dimecres s’estrena a El Punt Avui TV, a les 22.00 h; els seus quatre episodis s’emetran els dies 27, 28, 29 i 30. Comtes es podrà veure també a la resta d’emissores de la Xarxa i al Canal 159 de Movistar +.

La intenció de Comtes és reconstruir i explicar l’origen de la nació catalana i es remunta al segle IX, inici d’un període cabdal en la nostra història. La producció relata el procés que van emprendre els primers comtes catalans per aconseguir la sobirania de l’imperi carolingi: “En aquella època la paraula independència no existia”, segons matisa Porta a El Punt Avui.

El realitzador hi afegeix que “la primera tongada del pressupost ha donat per a quatre comtes”; així, els quatre episodis –de trenta minuts cadascun– estan dedicats a Guifré el Pelós, Guifré Borrell, Sunyer I i Borrell II.

El projecte de Comtes va néixer davant la constatació que “mai no s’havia fet cap sèrie sobre els orígens de Catalunya. Sembla que ens faci vergonya explicar la nostra història i n’hauríem d’estar orgullosos, tenim uns personatges fascinants”. Un dels aspectes més importants per Porta és “la fusió d’entreteniment i pedagogia”. En aquest sentit, confessa que “com a referent he tingut abans una sèrie com ara Vikingos més que Cronos, que m’agrada molt. Però no he volgut fer només una il·lustració, sinó una dramatització”, tot i que destaca el rigor escrupolós que han tingut en tots els detalls històrics. De la mateixa manera que llibres com Tor i Fago es llegeixen com una novel·la d’intriga, tot i estar inspirades en fets reals de la crònica negra, “el que vull és que els espectadors de Comtes la vegin com si es tractés d’una sèrie d’aventures”.

El fet que Comtes –la idea inicial de la qual arrenca de fa temps– s’hagi acabat emetent en aquest moment ha estat un fet “casual”, tot i que admet perfectament una lectura política de total vigència i es pot veure com “una metàfora del que està passant avui. Un no s’arriba a imaginar els paral·lelismes que hi ha amb el que va passar el 1714 i amb el que està passant ara”.

Historiadors combinats amb actors

Cada un dels capítols de Comtes està presentat per l’actriu Marta Marco; en ells, la ficció dramatitzada es combina amb el testimoni de diversos historiadors de prestigi que hi aporten el context de l’època i ajuden a interpretar els fets. Aquests experts són Francesc Xavier Hernández, Laura de Castellet, Stefano Cingolani, Dolors Bramon, Carme Muntaner i Josep Maria Salrach Marés. Els actors que interpreten els personatges principals són David Segú (Guifré I), Martí Salvat (Guifré Borrell), Pol Nubiala (Sunyer I jove), Jordi Rodríguez (Sunyer I adult), Jaume Ulled (Borrell II), Anna Sabaté (Guineguilda), Miquel Gallardo (Arnust), Albert Triola (Gerbert d’Orlach) i Pep Papell (Gotmar). Els títols dels quatre episodis que conformen la sèrie són Els inicis dels inicis (Guifré I el Pelós), O comte o res (Guidré Borrell), Triomf i tragèdia (Sunyer I) i Derrota i llibertat (Borrell II).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia