Comunicació

L’IVA colla TV3

L’emissora suprimeix el magazín ‘Tarda oberta’ i anirà eliminant els espais de producció aliena

El Ministeri d’Hisenda de l’Estat reclama 167,4 milions d’euros a la Corporació
A partir del juny tot serà producció pròpia si el nou govern no fa una aportació extraordinària

La reclamació de 167,4 milions d’euros a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) pel govern de l’Estat s’està començant a cobrar les primeres víctimes, i TV3 ja ha confirmat la desaparició del magazín Tarda oberta, de la productora Mediapro, que probablement serà substituït per un programa presentat per Helena Garcia Melero. El cas de Tarda oberta, però, podria ser només el primer del que suposaria la tendència a suprimir la producció externa de TV3 i de Catalunya Ràdio per abaratir despeses.

Segons la CCMA, el Ministeri d’Hisenda va iniciar aquesta tardor el procediment perquè aboni l’IVA per les aportacions que la Generalitat va fer a la Corporació els anys 2015, 2016 i 2017. Aquesta quantitat suposaria un impacte negatiu de 147 milions d’euros, als quals s’afegirien 20,4 derivats d’una modificació de la llei de l’IVA amb un nou criteri per a l’aplicació d’aquest impost. Segons va assegurar la CCMA en el seu dia, aquest conflicte “amenaça la viabilitat dels mitjans públics”; també va expressar la seva “disconformitat amb aquesta reclamació”, perquè entén que la reclamació d’Hisenda “no està avalada per cap llei, sinó que és deguda exclusivament a un canvi de criteri de la mateixa administració tributària”.

Segons la direcció de TV3, i per afrontar aquesta reclamació del ministeri, es veuen obligats a revisar els criteris de producció i assumir-la de manera interna. De moment, està prevista la supressió progressiva de programes realitzats des de productores i, si no hi ha una gran aportació econòmica extraordinària a la CCMA del nou govern que es constitueixi a partir de les eleccions del 21 de desembre passat, a partir del mes de juny tota la programació aliena i associada desapareixeria de la graella de TV3. Això afectaria, entre molts altres programes, alguns dels més emblemàtics referents de la casa, com ara el satíric Polònia, produït per Minoria Absoluta.

Presentat per Vador Lladó i Ruth Jiménez, el magazín Tarda oberta –que va substituir Divendres– era una de les grans apostes dins la remodelació de la graella empresa per TV3 en arrencar aquesta temporada. Orientat inicialment cap a l’entreteniment, els discrets resultats d’audiència inicials –el dia de la seva estrena va obtenir una xifra de 5,7 %– van provocar alguns canvis en el plantejament dels seus continguts i va incorporar tertúlies més vinculades a l’actualitat política. Darrerament, les seves audiències s’havien duplicat i estaven al voltant del 12 %. Tarda oberta encara s’emetrà durant el mes de gener, un cop finalitzi la pausa nadalenca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia